Beställningssortiment

Vin & Natur 37 – SLUT!

Format 6 flaskor
Artikelnummer 78635
Pris 1470:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre vita viner och tre röda. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!


Stella Maris 2018 - Noëlla Morantin (Loire)

Noëlla Morantin är specialiserad på sauvignon blanc. Hennes marker i trakten kring byn Thésée är ekologiskt certifierade ända sedan 2008. 2015 valde hon att dra ner sin areal från drygt elva till sex hektar för att kunna arbeta mer noggrant. I den utvidgade och tillbyggda källaren som invigdes 2017 jobbar hon så minimalistiskt hon kan. Alla vinerna jäser spontant, de flesta i äldre medelstora fat, och får växa upp i minst ett år. Hennes viner är alltid eleganta och friska i stilen och berättar tydligt om sitt ursprung i Touraine.

Stella Maris är en ren och krispig sauvignon blanc, som balanserar de friskt gröna tonerna med årgångens mognare fruktprofil. Namnet anspelar på mottot för Noëllas hemby vid kusten utanför Nantes. Vinet har jäst spontant i tankar och äldre fat och buteljerades efter en lätt filtrering och en minimal dos svavel. Serveras med fördel till vårens gröna primörer och håller utan problem något dygn i öppen flaska.

Paulatim 2018 - Les Deux Terres (Ardèche)

Vännerna Vincent Fargier och Manu Cunin odlar vin i Villeneuve-de-Berg i mellersta Ardèche. Här jobbar de med tretton hektar mark som de delvis äger och delvis hyr, nära en grupp andra vinmakare med samma filosofi - däribland Le Mazel, Andrea Calek och Gilles Azzoni. Det är en vänkrets som delar på verktyg, traktorer och kunskaper om hur man använder och tar hand om jordarna på bästa sätt.

Paulatim är en ren chardonnay som fått jäsa spontant i tankar och gamla fat. Passande nog för druvsorten består jorden av kalkblandad lera, men klimatet i Ardèche är lite varmare än i till exempel Bourgogne. Därför är uttrycket mer fruktigt och syran något mjukare, utan att alkoholen därför blivit högre. Inga tillsatser har använts i något steg på vägen till buteljering, och öppnade flaskor håller fint över ett par dygn.

Fol 2018 - Ezio Cerruti (Piemonte)

Ezio Cerruti odlar sju hektar runtomkring sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en enda druvsort: moscato. Hans stockar växer i branta backar på cirka 400 meters höjd och är emellanåt uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

Fol är ett torrt vitt vin av moscato. Druvorna pressades direkt och fick jäsa av egen kraft tills det inte fanns något jäsbart socker kvar. Namnet har samma betydelse som det franska “folle”, det vill säga “tokig” - Ezios egen bild av hur han ibland uppfattas av andra. Vinet har aromatiska toner av apelsiner, i form av både blomma och frukt. Det buteljerades helt utan tillsatser och dricks bäst samma kväll som det öppnats.

Garance 2018 - Montanet-Thoden (Bourgogne)

Vézelay är en by i norra Bourgogne ungefär fem mil söder om Chablis. Jordarna där präglas, nästan som i Chablis, av kalksten och fossilrik kimmeridge-lera, men i Vézelay hittar man även andra typer av kalkrik röd lera som gärna resulterar i pinot noir med en härlig blandning av frukt och mineralitet. Trettiotreårige Valentin Montanet driver numera domänen som startades av hans mor. Idag består den av åtta hektar varav tre är planterade med pinot noir. Rankorna planterades omkring millennieskiftet och redan 2003 var egendomen ekologiskt certifierad.

‘Garance’ är domänens röda vin, en pinot noir som dels har fått sitt namn efter grundarnas brorsdotter men också efter färgämnet krapp som ger en rubinröd nyans. De hela druvklasarna jäste av egen kraft i öppna ekståndare med ett par veckors urlakning. Efter pressning fick vinet mogna ett knappt år i inkörda bourgognefat. Innan buteljering fick vinet en lätt filtrering och en låg dos svavel. 2018 var en givande årgång med ovanligt stor frukt i de röda vinerna. Det här dricks ypperligt utan omsvep och håller flera dygn i öppnad flaska.

Il Rossodatavola 2018 - Collecapretta (Umbrien)

Familjen Mattioli bor i en liten by nordväst om staden Spoleto i södra Umbrien. Åtminstone sedan 1100-talet har kullarna ovanför dalgången odlats med områdets lokala druvsorter – trebbiano spoletino, malvasia, sangiovese, sagrantino och ciliegiolo.

Mattiolis har gjort vin i tre generationer. Familjens vingårdar ligger på ungefär femhundra meters höjd, med en jordmån av järnrik lera och kalk, och odlas med ekologiska metoder. Vinerna jäser med druvornas egna jäststammar, mestadels i glaserade cementtankar, utan några som helst tillsatser - inte ens svavel.

Il Rossodatavola är en ren och rättframt fruktig sangiovese. De hela druvklasarna fick jäsa i öppna betongtankar med en knapp veckas maceration. Efter pressning mognade vinet i betongtank och buteljerades utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser. Ett härligt rött med brett användningsområde i det italienskt inspirerade köket!

Cante Renard 2018 - Philippe Pibarot (Languedoc)

Philippe Pibarot gör vin i trakten av byn Mus, några mil nordost om Montpellier i sydvästra Frankrike. Sin första årgång gjorde Philippe 2001 – idag äger han nio hektar vinmark. Här odlas druvsorter som carignan och syrah, morrastel och counoise, vermentino och cinsault – allt fördelat över två olika lägen. Det ena ligger på slätten och är planterat med yngre stockar. Därifrån kommer vinet 'Cante Renard’.

Cante Renard är ett rött vin av carignan, morrastel (graciano), counoise och cinsault som får jäsa spontant i glasfibertankar. Druvorna skördas förhållandevis tidigt för att göra ett piggt och friskt vin. Frukten kommer ju från södra Frankrike och berättar om sitt ursprung, men resultat blir ändå ett ’vin de soif’. Vinets doft går direkt på frukten, med toner av körsbär och svarta vinbär. Smaken är smått fyllig utan att för den delen bli tung.