Beställningssortiment

Vin & Natur 34 – SLUT!

Format 6 flaskor
Artikelnummer 72605
Pris 1596:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller sex olika viner – två vita och fyra röda. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!


1 x Sylvaner ‘Vieille Vigne’ 2018 - Domaine Rietsch (Alsace)

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie som står för den största delen av arbetsinsatserna.

‘Sylvaner Vieille Vigne’ kommer från gamla rankor i två lägen i byn Mittelbergheim, samt i Grand Cru Zotzenberg. Druvklasarna pressades direkt, sedan fick musten jäsa av egen kraft i tank, med full malolaktisk omvandling. Vinet mognade i gamla ekliggare under sju månader på sin jästfällning och buteljerades efter lätt filtrering med minimal tillsats av svavel. Rent och friskt, serveras vid 8-10 grader och håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.

1 x Chardonnay ‘Au Château’ 2018 - Claude Buchot (Jura)

Claude Buchot driver sedan många år sin egen domän i byn Maynal i södra delen av Jura. Han planterade sina första vinrankor på familjens ägor redan 1974. På den tiden var det betesmark för familjens kor. Ända sedan starten är hans marker helt fria från kemikalier, och familjen var därmed bland de första i området att odla ekologiskt.

‘Au Château’ är en ung chardonnay från Juras typiska jordmån av kalkmärgel. Vinet jäste spontant i äldre fat som toppats upp med jämna mellanrum på samma sätt som i Bourgogne. Stilen kallas ‘ouillé’ till skillnad från den traditionellt oxidativa ‘sous voile’. Efter en lätt filtrering buteljerades vinet utan några som helst tillsatser. Ett elegant, torrt och friskt vin med toner av mineral och gula äpplen. Serveras kylt, 8-10 grader. Håller ett par dagar efter öppning.

1 x Bourgogne Rouge 2018 - Domaine Didon (Bourgogne)

Ända sedan 2001 har David Didon arbetat hos Etienne de Montille i Volnay, bland annat med uppdraget att konvertera hela egendomen till biodynamisk odling (David arbetar än så länge fortfarande kvar på heltid där). Tack vare sin bekantskap med Julien Altaber och Dominique Derain blev han efterhand nyfiken på att lära sig vinifiera utan tillsatser. För att förverkliga sina drömmar om biodynamisk odling och minimal intervention i källaren tog Naïma och David över en gammal gård i Chassey-le-Camp i Côte Chalonnaise.

Bourgogne Rouge kommer från Vignes Blanches, ett högt och relativt brant österläge om 1,2 ha ovanför byn. Paret Didons drygt 40-åriga stockar växer där i en jordmån bestående av röd lera och kalksten. Efter skörden läggs hela druvklasar i glasfibertank där jäsningen startar spontant. Vinet får mogna under nio månader i äldre bourgognefat och buteljeras utan klarning, filtrering eller tillsatser. Den varma årgången har gett bra stoppning i frukt och tanniner men vinet har samtidigt en fin fräschör, livlighet och balans. En vända i karaff innan servering hjälper till att öppna upp aromerna. Kan absolut lagras om så önskas.

1 x Môl 2017 - Domaine la Bohème (Auvergne)

Auvergne är ett snudd på bortglömt vinområde idag, men innan vinlusens härjningar stod Frankrikes centralmassiv för en stor del av den franska vinproduktionen. 2004 drog Patrick Bouju igång Domaine la Bohème med en och en halv hektar vinmark. Han har sedan dess letat rätt på de bästa kända och glömda markerna i Puy-de-Dôme, Auvergne. Idag odlar han nästan fem hektar och gör dessutom vin av inköpta druvor från vinodlande vänner han litar på.

Môl är en lyckosam blandning av syrah, carignan, merlot, cinsault och gamay. Frukten kommer delvis från Auvergne och delvis från södra Frankrike. Samtliga druvor avstjälkades och fick jäsa spontant i glasfibertank med femton dagars urlakning. Därefter mognade vinet tolv månader i äldre fat och buteljerades utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser. Tillsammans med mjukt fruktig gamay är det nog den svalvuxna syrah-komponenten som sätter tydligast signatur. Môl dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.

1 x Flonflons 2017 - La Roche Buissière (Rhône)

Domaine La Roche Buissière ligger i den lilla byn Faucon i södra Rhône - inklämd mellan Les Dentelles de Montmirail och Mont Ventoux. Domänen har varit i familjen Jolys ägo sedan 1970-talet och blev ekologiskt certifierad redan 1980. Antoine och Laurence Joly gjorde sin första skörd 1999 och ställde snart om från att sälja druvor till att göra vin under egen etikett. Sedan 2003 vinifieras alla druvor på gården. Paret odlar idag sjutton hektar varav de flesta ligger inom AOC Côtes-du-Rhône. Typiskt för området är de kalkrika markerna främst planterade med grenache och syrah, men även en liten del cinsault, mourvèdre och merlot.

‘Flonflons’ är framställt av mestadels syrah med en mindre andel grenache. Samtliga druvor avstjälkades innan de fick inleda sin jäsning av egen kraft i stora betongtankar. Efter pressning mognade vinet färdigt i tank och buteljerades med en minimal dos svavel. I vanlig ordning bjuder La Roche Bussiére på generös sydfransk frukt, men samtidigt med fokus på syra och drickbarhet snarare än tyngande alkohol. Håller fint över något dygn i öppen flaska.

1 x Varetúo 2018 - Barranco Oscuro (Granada)

Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras - en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. De är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.

‘Varetúo’ är det lokala namnet på tempranillo. Rankorna är planterade 1996 och står i steniga schistjordar cirka 1300 meter över havet. Efter skörden får de hela druvklasarna jäsa av egen kraft i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll med fyra-fem dygns urlakning. Höstkvällarnas kyla ser till att jäsningen framskrider i lugnt tempo. Vinet mognar sedan under ett år i äldre ekfat. Innan buteljering - helt utan tillsatser - gjordes en varsam filtrering, men vinet kan ändå ha en liten fällning i flaskan. Därför är det vettigt att låta vinet stå upp någon timme innan servering så att fällningen faller till botten. Drick nu eller spara i ett par år. Serveras bäst vid 15-16 grader.