Beställningssortiment

Vin & Natur 33 – SLUT!

Format 6 flaskor
Artikelnummer 76458
Pris 1536:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller sex olika viner. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!


1 x 2017 Galerne - Domaine Montanet-Thoden (Bourgogne)

Vézelay är en liten appellation i norra Bourgogne, ungefär fem mil söder om Chablis. Jordarna där präglas, precis som i Chablis, av kalksten och fossilrik kimmeridge-lera, men i Vézelay hittar man även andra typer av kalkrik lera som gärna resulterar i chardonnayviner med en härlig blandning av frukt och mineralitet.

Valentin Montanet (född 1987) driver numera domänen som startades av hans mor. Idag består den av åtta hektar, varav fem är planterade med chardonnay. Rankorna stammar från slutet av 1990-talet samt år 2000, och redan 2003 var hela egendomen ekologiskt certifierad.

‘Galerne’ är domänens enda vita vin, en ren och ofatad chardonnay som har fått sitt namn efter den vind som sveper in genom vingårdarna från nordväst och håller druvorna hälsosamma. Musten jäste av egen kraft i rostfria ståltankar, med full malo och åtta månader på jästfällningen. Innan buteljering fick vinet en lätt filtrering och en minimal dos svavel. 2017 framstår som en lysande årgång, både generellt i norra Bourgogne och specifikt i det här vinet, med det mesta man kan önska av frukt, syra och mineral. Dricks ypperligt utan omsvep och håller flera dygn i öppnad flaska.

1 x 2018 Note di Bianco - Alessandro Viola (Sicilien)

En bit sydväst om Palermo på västra Sicilien driver Alessandro Viola sin lilla egendom. Jordarna omkring staden Alcamo består mestadels av kalkblandad lera. Här arbetar Alessandro med sju hektar vinmark, varav fem är planterade med den lokala druvsorten grillo. Alessandro sköter alla moment själv, från det ekologiska arbetet i vinmarkerna till vinframställningen. Filosofin är enkel: att göra rena viner från hälsosamma jordar, av enbart druvor.

Note di Bianco är en ung grillo som fått jäsa spontant i ståltank och lagrats ett halvår på sin jästfällning. Som så många andra av våra viner är det här ofiltrerat, något som särskilt syns och märks på vita viner. Note di Bianco har en härlig balans mellan att vara rejält fruktigt och samtidigt friskt. Vinet buteljerades med en minimal dos svavel och håller utan problem något dygn i kylen.

1 x 2018 Babiole - Andrea Calek (Ardèche)

Andrea Calek växte upp i forna Tjeckoslovakien utan en tanke på att göra vin. Efter en tid i armén hoppade han av både den och sitt hemland och drog vidare till Frankrike. Han tog diverse påhugg på vingårdar i Provence för att till slut inse att hans törst skulle leda honom till att göra eget vin. Efter att kommit i kontakt med den naturliga rörelsen i Beaujolais förstod han att det var levande viner utan tillsatser han ville göra. Med hjälp av Gérald Oustric på Le Mazel lyckades han komma över fem hektar i trakten av Alba-la-Romain (Ardèche) och bosatte sig i en husvagn alldeles invid vinmarken. 2007 släppte han sin första årgång. Han bor kvar i husvagnen men har byggt en ordentlig källare.

Andrea Caleks marker domineras av lera och kalksten och är planterade med syrah och grenache, merlot, viognier och chardonnay. Hans röda viner präglas av en blå klang i frukten och läskande tanniner. Babiole består av grenache och syrah som jäst med hela druvklasar i tank. Resultatet är ett mörkfruktigt, livfullt vin med mjuka tanniner och en viss rustik känsla. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.

1 x 2018 Cuvée du Patron - Clos du Rouge Gorge (Roussillon)

Cyril Fhal gör ovanligt eleganta viner i den franska södern, med fantastisk struktur och känsla. Hans fem hektar vinmarker är planterade med gamla stockar (50-110 år) av grenache noir, carignan, cinsault, macabeu och carignan blanc. Klimatet präglas av hård vind och stark sol, och jordarna av schist och gnejs rån Pyrenéerna i söder. Vingårdarna ligger i norrlägen ungefär 250 meter över havet, vilket ger viss svalka åt rankorna och hjälper de resulterande vinerna att bibehålla en behaglig fräschör.

Cuvée du Patron är ett särskilt vin som bara gjorts i årgång 2018. Tankar och fat som inte riktigt passade in i cuvéerna ‘Jeunes Vignes’ och ‘Vieilles Vignes’ blandades här tillsammans. Frukten till vinet är alltså dels grenache noir från 20-åriga stockar samt carignan och grenache noir från 70-100 år gamla stockar. Hela klasar fick inleda jäsningen spontant och fottrampades efter tio dagar. Vinet mognade i dels i tank, dels i större ekliggare (foudre) och använda medelstora fat. Buteljerades utan klarning eller filtrering med en minimal dos svavel.

1 x 2018 Cenerina - Cascina Val Liberata (Piemonte)

Cascina Val Liberata är en ekologisk/biodynamisk bondgård i byn Villamiroglio i norra Monferrato, grundad 2014 av Deirdre O’Brien och Maurizio Caffer. Den ligger naturskönt belägen i en dalgång omgiven av skogar och fält, utan några grannar som driver jordbruk med konventionella metoder. Gården omfattar totalt tio hektar varav 3,5 ha vinmark. Resten utgörs av skogsdungar, öppna fält, valnötsträd och småskalig grönsaksodling.

Slarina är en gammal piemontesisk druvsort som tidigare mest odlades i Monferrato. I trakten kallades den också ”Cenerina” - ett ord med ursprung i italienska ”cenere” (som betyder aska). Detta eftersom druvorna gärna får en tunn beläggning, likt ett fint stoft av aska på druvklasarna. Slarina ger låga skördeuttag, och det var också orsaken till att druvsorten nästan försvann till förmån för mer högavkastande sorter som barbera.

Det var tack vare forskning vid universitetet i Torino som slarina återupptäcktes och 2007 ånyo infördes i det nationella registret över druvsorter. 2013 fick Deirdre och Maurizio möjlighet att smaka på en mikro-vinifikation av slarina, och de slogs direkt av dess eleganta aromer och fina tanninstruktur. Smakprovet gav dem en stark tro på potentialen i den här glömda druvsorten. Året därpå planterade paret sin första vingård med slarina.

1 x 2018 Nucleo 1 Litro - Dinamo (Umbrien)

Dinamo är ett samarbetsprojekt i regi av Danilo Marcucci på Vini Conestabile della Staffa. Den historiska gården ligger nära Lago di Trasimeno strax utanför Perugia i Umbrien. Det här vinet har gjorts i samarbete med grannfamiljen Nofrini i Colle Castelluccio som odlar med ekologiska metoder.

Druvorna till Nucleo1 är lika delar sangiovese och gamay del trasimeno (cannonau) som fått jäsa spontant i tank med kort maceration och buteljerats i literflaska under kronkapsyl. Ett ungt saftigt rött med mörkare frukt och bra struktur.