Beställningssortiment

Vin & Natur Giachino 1 – SLUT!

Format 6 flaskor
Artikelnummer 70918
Pris 1392:-
launch Beställ från Systembolaget

Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. De håller hus i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer men kommer ursprungligen från Piemonte. Sedan 1988 drivs domänen av Frédéric Giachino, efter att han tagit över en och en halv hektar av sin farfar. Vinmarkerna ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches. Frédérics bror David anslöt till verksamheten 2006, och sonen Clément kom med 2015.

Giachino odlar en mångfald druvsorter, bland annat gamay, persan och mondeuse, och i synnerhet jacquère som växer på hela sex hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att inte använda kemi i vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekologiskt certifierad sedan 2006 och biodynamiskt (via Demeter) sedan 2013. Brödernas och Cléments kärlek till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer är genomgående i vinerna. Den brittiska skribenten Wink Lorch skrev i sin nyutkomna bok om Savoie: ”This family makes an extremely enjoyable range of wines. If you don’t yet know them, you should.”

Den här lådan innehåller sex flaskor vin från Domaine Giachino.


2 x 2018 Apremont - Domaine Giachino

Vitt vin av jacquère - den mest utbredda druvsorten i Savoie, och själva sinnebilden för ett alpnära vin. Apremont är en plats vars förutsättningar skapats av rasmassor med kalkstensgrus från Mont Granier. De handskördade druvklasarna pressades direkt och musten fick därefter klarna genom sedimentering under fyra dygn. Vinet jäste sedan spontant vid högst sexton graders temperatur. Ett drygt halvårs lagring på jästfällningen ger en smått krämig känsla, men den fjällbäcksrena mineraliteten är huvudnumret här.

2 x 2018 Monfarina - Domaine Giachino

Vitt vin av jacquère med understöd av verdesse och mondeuse blanche. De här två lokala druvsorterna lägger till florala toner och lite mer exotiska drag till frukten. I övrigt är vinet framställt på samma sätt som Apremont och har en liknande renhet, svalka, fräschör och behagligt återhållsam alkohol.

2 x 2018 Giac' Potes - Domaine Giachino

Rött vin av gamay och den lokala blå sorten mondeuse. De hela druvklasarna fick jäsa spontant i slutna rostfria ståltankar med ett par veckors maceration. En lättsam struktur utvanns genom överspolningar mot slutet av jäsningen. Vinet fick sedan mogna på jästfällningen i äldre 600-litersfat under ett drygt halvår. Det smakar bärigt/fruktigt och smått kryddigt med en mjuk strävhet. Alla tre vinerna i lådan har fått en minimal tillsats av sulfiter och håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.