Beställningssortiment

Vin & Natur Vitt 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Artikelnummer 72654
Pris 1059:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre lagringsdugliga vita viner av hög kvalitet.


1 x 2017 Le Petit Têtu - Jean-Marie Berrux (Bourgogne)

Jean-Marie Berrux lämnade reklambranschen och skolade om sig till vinmakare i Beaune. Efter utbildningen jobbade han för andra domäner i området och lyckades till slut skaffa sig lite egen mark i lerjordarna i Corpeau, kommunen som ligger alldeles nedanför Puligny och Chassagne. Sin källare byggde han i närbelägna Meursault. Tack vare en farbror i Savoie - en bonde som jobbade ekologiskt - var det från början självklart för Jean-Marie att jobba på det sättet själv. Han fick hjälp med råd och dåd av vänner som arbetade med naturliga metoder, och lärde sig snabbt. Första årgången släpptes 2004. Idag jobbar han biodynamiskt med 1,5 hektar chardonnay. Stockarna är omkring 40 år gamla och allt arbete utförs för hand av Jean-Marie och hans hustru.

Berrux gör oftast bara ett vin, Le Petit Têtu - ”den lille envise”, ett karaktärsdrag som Jean-Marie ser i sig själv (andra ser honom som en av de roligare vinbönder de har träffat). Vinet jäser spontant i foudres och fat, och mognar på sin jästfällning under ett knappt år i väl inkörda 228-liters bourgognefat. Vanligen dras det om till tank precis innan nästa skörd och buteljeras några månader senare utan vare sig klarning, filtrering eller tillsatser av svavel. Håller utan problem ett par dygn i öppnad flaska.

1 x 2015 Coule de Source - Jérôme Lambert (Loire)

Jérôme Lambert har hand om några få hektar i Rablay-sur-Layon, en liten by i södra Anjou. Från samma vinmark om ungefär en hektar, med områdets typiska jordmån av schist, gör han tre olika viner från gamla stockar av chenin blanc. Det enda som egentligen skiljer vinerna åt är skördetillfället - för övrigt görs allting likadant. Det blir en fokuserad uppvisning i terroir och aningen olika faser av druvmognad.

Coule de Source är det tidigast skördade vinet i trion och har jäst spontant i glasfibertank, med arton månader på jästfällningen. Alla Lamberts viner består enbart av druvor och ser alltså inga som helst tillsatser på sin väg till flaska. "Soufrer n'est pas jouer", som hans motto lyder. Det här är högspänt elektriska och distinkt lagringsbara uttryck av torr chenin blanc. Öppnad flaska håller flera dygn i kylskåp.

1 x 2017 Clos du Rouge Gorge Blanc - Clos du Rouge Gorge (Roussillon)

Runt byn Latour-de-France i Roussillon gör Cyril Fhal eleganta viner med fantastisk struktur och känsla. Hans fem hektar vinmarker har gamla stockar (50-110 år) och är planterade med grenache noir, carignan, cinsault, macabeu och carignan blanc. Rankorna växer dels i den kalkrika jorden från Corbières, dels gnejs och schist från Pyrenéerna i söder. Klimatet präglas av hård vind och stark sol. Vingårdarna ligger i norrlägen ungefär 250 meter över havet, vilket ger viss svalka åt rankorna och hjälper de resulterande vinerna att få sin fantastiska fräschör.

Clos du Rouge Gorge Blanc är gjort av macabeu från 80-åriga stockar, plus lite carignan blanc. Vinet har fått jäsa spontant i använda 500-litersfat med nio månader på jästfällningen. Cyril tycker själv att hans vita är allra bäst på att fånga upp mineraliteten i vingårdarna. Det går bra att spara öppnade flaskor något dygn - om man lyckas låta bli att dricka upp!