Beställningssortiment

Ultradition Extra Brut – Laherte Frères

Format Beställs i kolli om 3 flaskor.
Säljstart 25 maj 10:00
Artikelnummer 79404
Pris 433:-
launch Beställ från Systembolaget

Aurélien Laherte tog över ansvaret för familjens domän 2007. Sedan dess har han gjort imponerande insatser för att utveckla jordbruket i biodynamisk riktning och ge fullt uttryck för sin speciella terroir i Coteaux Sud d’Épernay. Vinrankornas hälsa kommer i första hand – att plöja och syresätta marken vår och höst är en självklarhet. Med elva hektar vinmark, mestadels egen frukt, och en ansenlig källare full av inkörda bourgognefat är Laherte Frères i full kontroll över kvaliteten och får allt större hyllningar internationellt för sina viner.

Ultradition Extra Brut är Lahertes meunier-dominerade årgångslösa champagne med låg dosage. Druvorna kommer från åtta byar i Coteaux Sud d’Épernay och Vallée de la Marne. Det är också det enda av Lahertes viner vi arbetar med som har en mindre andel frukt inköpt på långa kontrakt. Jämfört med Blanc de Blancs Brut Nature har Ultradition ett mer guläppligt uttryck där frukten är rundare och fylligare, men känslan av svalkande mineral lika stark. Meunier ger ofta härlig tidig drickbarhet, något som verkligen kan upplevas här!


NV Ultradition Extra Brut

Cuvéen består av meunier (60%), chardonnay (30%) och pinot noir (10%), från rankor med 30 års snittålder. Ursprungen är Coteaux Sud d’Épernay (de fem byarna Chavot, Mancy, Morangis, Moussy, Vaudancourt) samt Vallée de la Marne (grannbyarna Le Breuil och Boursault). Mestadels handlar det om frukt från egna marker, kompletterad med en mindre andel frukt som köps in på långa kontrakt.

Efter pressning jäste musten spontant i ekståndare och foudre (20%), betongtank (20%) samt äldre bourgognefat (60%). En del av basvinerna gick igenom malolaktisk omvandling, andra inte, men alla fick mogna i sex månader på jästfällningen. Aktuell version är baserad på årgång 2018 med 40% reservvin från 2017 och 2016. Flaskorna ligger 15-24 månader sur lattes. Degorgerades för hand i oktober 2020 med 4,5 g/l dosage av koncentrerad druvmust (Extra Brut).