Beställningssortiment

Ultradition Extra Brut – Laherte Frères

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 23 januari 10:00
Artikelnummer 72836
Pris 525:-
launch Beställ från Systembolaget

Ultradition Extra Brut är Lahertes meunier-dominerade årgångslösa champagne med liten dosage. Druvorna kommer från åtta byar i Coteaux Sud d’Épernay och Vallée de la Marne. Det är också det enda av Lahertes viner vi arbetar med som har en mindre andel frukt inköpt på långa kontrakt. Jämfört med Blanc de Blancs Brut Nature får Ultradition ett mer guläppligt uttryck där frukten är rundare och fylligare, men känslan av svalkande mineral lika stark. Meunier ger ofta skön tidig drickbarhet, något som verkligen kan upplevas här!

Aurélien Laherte tog över ansvaret för familjens domän i Chavot 2007. Sedan dess har han gjort stora insatser för att utveckla jordbruket i progressivt ekologisk riktning och ge fullt uttryck för sin speciella terroir i Coteaux Sud d’Épernay. Vinrankornas hälsa kommer i första hand – att plöja och syresätta marken vår och höst är en självklarhet. Med elva hektar vinmark, mestadels egen frukt, och en ansenlig källare full av inkörda bourgognefat är Laherte Frères i full kontroll över kvaliteten och får allt större hyllningar internationellt för sina viner.


NV Ultradition Extra Brut (R21)

Cuvéen består av meunier (60%), chardonnay (30%) och pinot noir (10%), från rankor med 30 års snittålder. Ursprungen är Coteaux Sud d’Épernay (de fem byarna Chavot, Mancy, Morangis, Moussy, Vaudancourt) samt Vallée de la Marne (grannbyarna Le Breuil och Boursault). Mestadels handlar det om frukt från egna marker, kompletterad med en mindre andel frukt som köps in på långa kontrakt.

Efter pressning jäste musten spontant i ekståndare och ekliggare (20%), betongtank (20%) samt äldre bourgognefat (60%). En del av basvinerna gick igenom malolaktisk omvandling, andra inte, men alla fick mogna sex månader på jästfällningen. Aktuell version är baserad på årgång 2021 med 40 % reservvin från 2020 och 2019. Flaskorna vilade minst femton månader 'sur lattes' och degorgerades för hand i juli 2023 med 4,5 g/l dosage av koncentrerad druvmust (Extra Brut).