Beställningssortiment

Annolium rouge 2022 – Domaine des Trouillères

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 29 januari 10:00
Artikelnummer 72539
Pris 283:-
launch Beställ från Systembolaget

Camille och Mikaël Hyvert är det unga paret som driver Domaine des Trouillères. De landade i Auvergne 2015 tack vare sina passioner för vin, historia och arkeologi. Väl på plats föll de för landskapets charm och lärde känna vinbonden vars domän de skulle komma att att ta över.

Vinmarkerna, som alla brukas ekologiskt, sträcker sig över sex hektar från sluttningarna av Puy de Corent till Puy de Tobize. Områdets speciella terroir bildades genom äldre vulkanisk aktivitet av det mer dramatiska slaget och ger viner med egenartad karaktär och mineraliskt djup.

Druvsorterna är de typiska för området – gamay, pinot noir och chardonnay. Domänens parceller ligger utspridda på flera olika sluttningar där höjderna skiftar mellan 380 och 500 meter. Också jordtypen varierar från vittrande vulkanisk basalt till nedrasat grus av mer sammansatt karaktär.

I källaren jäser vinerna spontant utan tillsatser eller filtrering. Beroende på läge och cuvée sker uppväxten antingen i använda ekfat, stora krukor av terrakotta och sandsten, eller i tankar av betong, glasfiber eller rostfritt stål. Hur lång élevage vinerna får varierar med hänsyn till vad de behöver.

Logotypen till etiketterna anspelar på arkeologiska fynd i närheten av Clermont-Ferrand. De föreställer hjortar och rådjur som prydde vaser från gallernas tid, och själva målningarna är utförda av Mikaëls pappa Jean-Charles. Namnet “Annolium” är förresten vad byn Les Martres-de-Veyre kallades på gallo-romersk tid.


Annolium rouge 2022

Gamay från lieu-dit 'Les Petites Trouillères' på sidorna av Puy de Corent. Marken är ett norrläge i sluttning på 450 meters höjd med jordar som består av sediment av vittrad basalt och lera. Jordbruket hos Camille och Mikaël Hyvert är sedan flera år ekologiskt med certifiering.

Druvorna handskördades och avstjälkades manuellt. Jäsningen skedde sedan spontant i betongtank med tio dygns maceration. Efter pressning vilade vinet i tank innan buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatser. Annolium rouge är ett lättare rött med viss utveckling och struktur nog att möta upp en mångfald maträtter. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.

Alkohol: 12,5 %