Beställningssortiment

Vin & Natur 51 – SLUT!

Format 6 flaskor + recepthäfte
Säljstart 11 oktober 10:00
Artikelnummer 53208
Pris 1482:-
launch Beställ från Systembolaget

Vin & Natur 51 ställer tre friska vita mot tre röda viner åt det lättare hållet. Lådan är tänkt som en inkörsport för dig som vill upptäcka vårt sortiment på bredden, men passar såklart lika bra för dig som vill fortsätta njuta av välkända favoriter!

Liksom tidigare skickar vi med ett recepthäfte till vinerna i vår stora låda. Recepten är framtagna och skrivna av vår vän Alisa Larsen. Alisa har de sista åtta åren jobbat sig igenom vinbarer och krogar i Köpenhamn och Malmö. Hon är utbildad inredningsarkitekt och delar idag sin tid mellan att skriva internationellt om arkitektur, design och konst och att romantisera kring mat från Medelhavet och Storbritannien. Förra året gav hon ut boken “London för foodisar” på Natur & Kultur.


Sylvaner 2019 - Stefan Vetter (Franken)

Med sin minimalistiska inställning – inte minst när det gäller tillsatser av svavel – är Stefan Vetter en pionjär för naturliga metoder i Franken. Stefan startade sin domän 2010 och har sedan dess främst riktat in sig på områdets specialitet silvaner, en druvsort som trivs ypperligt i de kalkstensdominerade sluttningarna utmed floden Main.

Sylvaner lånar druvsortens franska stavning med en diskret blinkning till Alsace och Bourgogne. Druvorna kommer från Stefans vinmarker i hembyn Gambach. Musten jäste av egen kraft i använda fat och buteljerades utan filtrering med en minimal dos tillsatt svavel. Det är ett vin med förbluffande låg alkohol samtidigt som det har seriös koncentration och distinkt syra, med en aning kalkig textur. Nästan som att dricka källvatten!

Les Moyens du Bord 2020 - La Grange aux Belles (Loire)

Historien om La Grange aux Belles tog sin början 2001 när Marc Houtin, en vinälskare som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag, bestämde sig för att byta bana. Han hade hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner. Marc började studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder. 2004 fick han möjlighet att köpa nio hektar i centrala Anjou, där både han och hans flickvän växt upp. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att plantera om hela klabbet och konvertera till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Efterhand fick de med sig kompisen Gérald Peau i verksamheten. Idag odlar de ungefär femton hektar och har byggt upp ett gott rykte världen över för sina rena, balanserade och prisvärda viner.

Les Moyens du Bord är en ren chenin blanc från mestadels egna marker i Faye d’Anjou. De präglas av en blandning av schist och lera, samt brukas med ekologisk certifiering. Vinet är spontanjäst med ett halvårs lagring i tank. En minimal dos svavel tillsattes innan buteljering. Serveras kylt och klarar lätt några dygn i öppen flaska.

La Salita 2019 - Vini Rabasco (Abruzzo)

Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten ovanför staden Pescara i Abruzzo. Höjden över havet är cirka 450 meter, och jordarna består mest av kalkrik lera med fossila inslag. Klimatet präglas delvis av sydlig värme, men landskapet svalkas också av en konstant eftermiddagsvind mellan berg och hav som tar udden av värmetopparna och ger en långsammare druvmognad. Odlingarna är sedan länge ekologiskt certifierade.

La Salita är ett färgstarkt vitt, baserat på trebbiano d'abruzzo. Frukten kommer från marken ‘Vigna La Salita’, som omfattar drygt två hektar och vars jord består av kalkrik lera med marina fossil. Vinet jäste spontant med ett dygns skalkontakt i öppna ekståndare och mognade sedan i tank med ett par omdragningar enligt månens faser. Inga tillsatser har använts i något steg. Dricks kanske bäst samma dag som flaskan öppnats, men håller också till nästa kväll.

Zig Zag 2020 - Les Deux Terres (Ardèche)

Les Deux Terres är ett samarbete mellan Vincent Fargier och Manu Cunin. De bägge vännerna odlar vin på sammanlagt tretton hektar i den lilla byn Villeneuve-de-Berg, i hjärtat av Ardèche. Manu och Vincent träffades första gången 1997, men det var inte förrän 2009 de startade upp verksamheten. Vincent hade då fått ta över en del av vinmarken, där jordmånen är kalkblandad lera, från sin far som skulle gå i pension. Samtidigt hade Manu hittat en mark - som till stor del bestod av basalt - att hyra några kilometer bort.

Namnet ”Les Deux Terres” syftar alltså på mötet mellan vännernas två vingårdar. Sedan starten har man odlat enligt ekologiska principer och vinifierat helt utan tillsatser. Zig Zag är en mix av grenache och syrah, allt spontanjäst i tank utan några tillsatser på sin väg till flaska. Vinet har gott om pigg saftig frukt och krydda utan alkoholvärme. Dricks gärna svalt och smakar bäst samma dag som det öppnats, men håller också till nästa kväll.

Cante Renard 2020 - Philippe Pibarot (Languedoc)

Philippe Pibarot gör vin i trakten av byn Mus, några mil sydväst om Nîmes i norra Languedoc. 2001 gjorde Philippe sin första årgång – idag äger han nio hektar vinmark. Här odlas druvsorter som carignan och syrah, morrastel och counoise, vermentino och cinsault – allt fördelat över två olika lägen. Det ena ligger på slätten och är planterat med de yngre rankorna. Därifrån görs vinet ’Cante Renard’.

Pibarot brukar de nio hektaren huvudsakligen själv, assisterad av sin far, och alla marker sköts med ekologiskt certifierade metoder. Jordarna består av olika slags kalkrik lera från Krita-perioden. I källaren görs allt för hand, självklart utan tillsatt jäst och utan någon annan form av korrigering. Målet är alltid att göra vinerna helt utan tillsatser, men de årgångar då det undantagsvis behövs används lite svavel i samband med buteljeringen. 2019 är framställd helt utan tillsatser.

Cante Renard är ett förtjusande rött vin av carignan, morrastel (graciano), counoise och cinsault som får jäsa spontant i glasfibertankar. Druvorna skördas förhållandevis tidigt för att göra ett piggt och friskt vin. Frukten kommer ju från södra Frankrike och berättar om sitt ursprung, men resultat blir ändå ett ’vin de soif’. Aromerna går direkt på frukten, med toner av körsbär och svarta vinbär parerade av garrigue-örter och krydderier. Smaken är givande utan att för den delen alls bli tung. Öppnad flaska håller utan problem till nästa kväll.

Vivò Rosso 2020 - Vini Conestabile della Staffa (Umbrien)

Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Gården drivs idag av Danilo Marcucci och hans hustru Alexandra, från släkten Conestabile della Staffa. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna. Jordbruket är ekologiskt med certifiering.

VivÒ Rosso är framställt av sangiovese och cannonau från sydvästlägen på 250-350 meters höjd, med lerahaltiga jordar på en berggrund av kalksten. Efter handskörd jäste musten spontant i glasfibertank med sex dygns maceration. Därefter följde ett drygt halvårs lagring på jästfällningen i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser, i glasklar literflaska och under kronkapsyl. Vinet håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.