Format | Beställs i kolli om 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 11 april 10:00 |
Artikelnummer | 52946 |
Pris | 339:- |
Beställ från Systembolaget |
På höjderna ovanför Lago di Bolsena ligger Le Coste di Gradoli. I den mestadels vulkaniska jordmånen odlar Clémentine Bouveron och Gianmarco Antonuzzi en mångfald lokala druvsorter. Le Coste startade 2005 och arbetar idag med 22 parceller om totalt fjorton hektar. Med praktisk erfarenhet hos förebilder som Bruno Schueller, Didier Barral och Dard et Ribo kan parets biodynamiska jordbruk närmast beskrivas som permakultur, och är dessutom ekocertifierat från och med årgång 2017. Alla viner från Le Coste framställs sedan länge helt utan tillsatser.
Rosso är en blandning av greghetto rosso - en lokal mutation av sangiovese - till 95 %, samt resten ciliegiolo, cannaiolo och vaiano planterade tillsammans på traditionellt vis. Stockarna är cirka 40 år gamla. Efter avstjälkning jäste druvorna spontant i tank med tre veckors maceration. Mot slutet av jäsningen, när skalmassan pressats, fick vinet mogna tolv månader i medelstora liggare (10-20 hl) av kastanje och ek. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
"ROSSO 2020, is obtained with about 95% Sangiovese grapes, and 5% of Ciliegiolo, Cannaiolo and Vaiano, planted together as per tradition. After de-stemming, all the grapes ferment in contact with their skins for about three weeks, with some crushing or pumping over. At the end of fermentation, after pressing, the wine matures in 10/20 hl chestnut and oak barrels for about 1 year, and then finishes refining for further 6 months in bottle before being marketed."