Beställningssortiment

Bourgogne Blanc 2022 – Le Vendangeur Masqué

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 21 februari 10:00
Artikelnummer 70048
Pris 459:-
launch Beställ från Systembolaget

Sedan mer än tio år tillbaka driver Alice och Olivier De Moor en liten men naggande god négociantverksamhet vid namn ’Le Vendangeur Masqué’ (”Den maskerade skördaren”). Delvis som ett svar på de klimatmässiga utmaningarna i årgångar som 2016 och 2017, men också som ett sätt att hantera druvor från arrenderade parceller som sköts med ekologiska metoder utan domänens formella certifiering. Alice och Olivier vinifierar samvetsgrant odlad frukt från vänner och bekanta och får dessutom tillfälle att experimentera med oväntade blandningar, och oavsett den lekfulla förklädnaden lyser parets omisskännliga signatur rakt igenom allt de gör.


Bourgogne Blanc 2022 - Le Vendangeur Masqué

Chardonnay från Vaux-Auxerre samt Mâcon-Péronne. Dels handlar det om inköpt frukt från vännen Edouard Lepesme som arbetat med ekologiska metoder i tjugo år, och där druvorna skördades av De Moor. Till andra hälften består cuvéen av inköpt frukt från Maxime Grenot på Domaine de l'As i Mâconnais. Jordarna består på bägge håll av kalkrik lera och kalksten med inslag av marina fossiler.

De hela druvklasarna handskördades och pressades direkt. Musterna jäste sedan separat och spontant i foudres (Auxerre) samt i använda 500-liters fat och ståltank (Mâconnais). Vinerna gick genom sin malolaktiska omvandling och vilade elva månader på jästfällningen innan assemblage i augusti 2023. Buteljeringen gjordes i januari 2024 efter en lätt filtrering genom kiselgur samt en minimal dos so2.