Beställningssortiment

Nerocapitano 2021 – Lamoresca – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 6 december 10:00
Artikelnummer 59352
Pris 198:-
launch Beställ från Systembolaget

I provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet, finner vi Azienda Agricola Lamoresca. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen stammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.

Filippo Rizzo och hans Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Regionen förknippades tidigare med billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där flera nyblivna odlare omfamnar områdets klassiska druvor och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser och med att visa upp växtplatsernas unika kvaliteter. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.


Nerocapitano 2021 - Lamoresca

"Nerocapitano" är det gamla lokala namnet på druvsorten frappato. Här kommer den från tjugoåriga rankor som växer på 430 meters höjd i kommunen San Michele di Ganzaria. Jordarna består av sandsten med kalk- och järnrik lera, och brukas sedan starten vid millenneskiftet med ekologiska metoder.

Musten jäste spontant i öppna plastkar med fem dygns maceration, och vinet mognade sedan åtta månader i betongtank innan det tappades på flaska utan klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Typiskt frappato har det här vinet vackert parfymerade toner och en förbluffande låg alkohol för sitt sydliga ursprung. Dricks fint på den unga frukten och håller utan problem några dygn i öppen flaska.