Beställningssortiment

Misìa 2021 – Sassara – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Artikelnummer 57438
Pris 264:-
launch Beställ från Systembolaget

Strax väster om Verona, på kullar av istidsmorän söder om Lago di Garda, hittar vi Vini Sassara. Det här är ett ungt projekt från ett par odlare med lång erfarenhet av biodynamisk odling och naturliga metoder – Alessia och Stefano Bertaiola. Med avstamp i Stefanos familjegård har de arbetat tillsammans med tio hektar vinmarker sedan 2007.

Området är sedan tidigare kanske mest bekant för vinerna Bardolino och Bianco di Custoza, men Alessia och Stefano drömde från början om att gå utanför normen och se vad deras druvor och terroir skulle kunna ge för slags uttryck med friare metoder. Under många år hette gården Monte dei Roari, men när de nyligen fick stilistiskt stöd av vår vän Danilo Marcucci valde de att byta namn till Sassara.

Vinerna bildar en förtjusande färgskala från gult via orange och rosa till ljusare rött. Inte minst spännande är deras orangea “Esotico” som är framställt av i stort sett alla druvsorter som odlas i trakten, ett jämnt tiotal, både gröna och blå. Det saftigt gula “Misià” och det lättare röda “Bardolino Goto” är lika charmerande de. Fattas bara en solig dag och ett skuggande parasoll. Nu kan sommaren komma!

 


Misìa 2021 - Sassara

Misia är ett saftigt och kamomill-doftande gult av gröna druvsorter (garganega, trebbiano och friulano). Rankorna växer på kullar av kalkrik istidsmorän, och jordbruket bedrivs sedan länge med biodynamiska metoder.

Musten jäste med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) i 1000-liters glasfibertankar utan temperaturkontroll, med tre dagars skalmaceration. Efter pressning vilade vinet fem månader i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser. Alkoholen är befriande låg och förmågan att läska således i topp!