Beställningssortiment

Mâcon-Villages 2020/21/22 – Maison Valette – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 29 juli 10:00
Artikelnummer 70338
Pris 397:-
launch Beställ från Systembolaget

De vita bourgognerna från Valette är numera etablerade klassiker med helt eget uttryck – i de senaste versionerna ofta årgångsblandade.

Sedan tre generationer bor familjen Valette i Chaintré, en liten by vid gränsen mellan Mâconnais och Beaujolais. De odlar vin på femton hektar utspridda i fem byar – enbart chardonnay. Domänen skapades 1977, då Gérard Valette var en av de första i området att lämna det lokala kooperativet och börja buteljera sitt eget vin. Efter avslutad vinutbildning anslöt sonen Philippe 1990 och beslöt sig då för att konvertera familjens vinmarker till ekologisk odling med biodynamiska metoder sedan 1992.

Någon formell bio-certifiering har Philippe aldrig brytt sig om, eftersom han menar att ”det är de konventionella producenterna som borde vara transparenta med vad de gör” och att han ”inte vill betala för att arbeta fritt från kemi”. Idag driver han Maison Valette i samarbete med med hustrun Cécile Marot och yngre brodern Baptiste. Förändringen av status från ”Domaine” till ”Maison” är bara en formell lösning kring familjens delade ägande av markerna och betyder inte att man har för avsikt att köpa in frukt från andra odlare.

Nyckelorden i källaren är tid och tålamod. Som Philippe säger: ”för att arbeta utan svavel krävs att man förlitar sig på kvaliteten i frukten och musten.” Hela druvklasar pressas försiktigt i en pneumatisk press, varefter musten med hjälp av gravitation rinner ner i en tank där den långsamt får sedimentera. Efter omdragning inleds jäsningen spontant utan några som helst tillsatser. Vinerna får sedan en ovanligt lång mognadslagring på jästfällningen. Valettes källare är sval, och den utdragna kontakten med fällningen ger kraft och stabilitet till många års fortsatt liv på flaska. 


Mâcon-Villages 2020/21/22

Mâcon-Villages är framställd av chardonnay från knappt tre hektar med yngre stockar (15-20 års ålder) kring byn La Salle och hembyn Chaintré, där jordarna består av kalkrik lera och silt. Odlingsmetoderna är sedan mer än trettio år ekologiska och biodynamiska utan formell certifiering.

Efter en varsam handskörd pressades de hela druvklasarna direkt. Därefter fick musten sedimentera ett dygn i tank innan omdragning. Jäsningen startade av egen kraft och fortgick i sakta mak i den svala källaren med 18-42 månaders lagring på jästfällningen i tank. Buteljeringen gjordes våren 2024 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos tillsatt svavel.