Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 2 september 10:00 |
Artikelnummer | 73344 |
Pris | 897:- |
Beställ från Systembolaget |
Trio från Frankrikes gröna hjärta!
Camille och Mikaël Hyvert är det unga paret som driver Domaine des Trouillères. De landade i Auvergne 2015 tack vare sina passioner för vin, historia och arkeologi. Väl på plats föll de för landskapets charm och lärde känna vinbonden vars domän de skulle komma att att ta över.
Vinmarkerna, som alla brukas ekologiskt, sträcker sig över sex hektar från sluttningarna av Puy de Corent till Puy de Tobize. Områdets speciella terroir bildades genom äldre vulkanisk aktivitet av det mer dramatiska slaget och ger viner med egenartad karaktär och mineraliskt djup.
Druvsorterna är de typiska för området – gamay, pinot noir och chardonnay. Domänens parceller ligger utspridda på flera olika sluttningar där höjderna skiftar mellan 380 och 500 meter. Också jordtypen varierar från vittrande vulkanisk basalt till nedrasat grus av mer sammansatt karaktär.
I källaren jäser vinerna spontant utan tillsatser eller filtrering. Beroende på läge och cuvée sker uppväxten antingen i använda ekfat, stora krukor av terrakotta och sandsten, eller i tankar av betong, glasfiber eller rostfritt stål. Hur lång élevage vinerna får varierar efter behov.
Chardonnnay från Puy de Tobize där rankorna står i södersluttning på 420 meters höjd med jord av nedrasat grus och kalkrik lera. Jordbruket är ekologiskt med certifiering via Ecocert.
En tredjedel av druvorna jäste med maceration under koldioxid ("carbonique") och två tredjedelar pressades direkt. Hälften av vinet jäste sedan i tank och hälften i använda fat. Efter avslutad jäsning drogs vinet om till lika delar krukor av terrakotta och använda fat för tio månaders vila på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Produktion: 3200 flaskor.
Alkohol: 13 %
Gamay från Puy de Corent, där vinmarken ligger i norrläge i sluttning på 450 meters höjd med avlagringar av vittrad basalt och lera. Jordbruket är ekologiskt med certifiering via Ecocert.
De hela druvklasarna pressades direkt varefter musten jäste spontant i rostfri ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Produktion: 2200 flaskor.
Alkohol: 12 %
Pinot noir från Puy de Corent och Puy de Marmant, där rankorna står i södersluttningar på 400-450 meters höjd med jordar av kolluvial basalt och kalkrik lera. Jordbruket är ekologiskt med certifiering via Ecocert.
Alla druvorna avstjälkades innan jäsningen skedde spontan med någon veckas maceration i betongtank. Efter pressning jäste vinet färdigt och vilade på sin jästfällning i glasfibertank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering med en minimal tillsats svavel. Produktion: 6600 flaskor.
Alkohol: 12 %