Beställningssortiment

Vin & Natur No Control 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 5 september 10:00
Artikelnummer 58303
Pris 1335:-
launch Beställ från Systembolaget

Vincent Marie älskar kraftfull rockmusik. Ta det som en ledtråd, både till den obändiga energin i hans viner och till de rockmusikaliskt inspirerade namnen på etiketterna. Det var 2003 som Vincent först provade naturliga viner utan tillsatser och insåg att det var precis vad han ville göra.

Hans domän No Control omfattar fem hektar i Puy-de-Dôme – ett säreget landskap som skapats av vulkanisk aktivitet. Det är också den röda tråden i vinernas smaker: den djupare mineralitet som uppstår i magmatiska jordarter som basalt.

I vinmarkerna arbetar Vincent med ekologiska och biodynamiska metoder sedan 2013. Han finner stor glädje i att arbeta marken med hjälp av häst, men undviker allt som gör jorden mer kompakt. Istället uppmuntrar han en rik växtlighet som kan ge organiskt material tillbaka till marken.

Förutom de traditionella insatserna mot svampangrepp – begränsat med svavel och koppar – så använder han olika infusioner och dekokter av örter. I det stora hela utgår han från Demeters riktlinjer och siktar på en certifiering med tiden.

Skörden görs för hand i små tråg som rymmer arton kilo frukt. De gröna druvorna pressas som hela klasar, varsamt och långsamt. De blå druvorna går direkt i jästanken i form av hela klasar för en spontan jäsning med urlakning som varar olika länge för de olika vinerna – från ungefärligen tolv dagar till tre veckor.

I vinmakningen används inga som helst tillsatser. Inga viner klarnas eller filtreras, och inget svavel tillsätts innan buteljering. Vincent säger själv att hans mål är att göra rena, friska, generösa viner med intensiv smakpotential och starkt uttryck för den plats där de växer.


Les Crosses (2021)

Chardonnay (+ lite sauvignon, sylvaner, auxerrois) från 20-åriga rankor i lieu-dit 'Les Crosses', Volvic. Söderläge på 420 meters höjd med jordmån av sand och fältspat.

Direkt pressning och sedan ett dygns klarning genom sedimentering ("débourbage"). Spontan jäsning och sex månader på jästfällningen i rostfri ståltank. Ingen klarning eller filtrering, inga tillsatser

Fusion (2021)

Gamay från 15-110 år gamla stockar i Volvic. Söderläge på 420 meters höjd med sandig jordmån och fältspat. Ekologiskt med biodynamiska metoder (Ecocert)

Spontan jäsning med tre veckors maceration av hela klasar i glasfibertankar, med tidvis nedtryckning av skalhatten. Blandning av krossade och hela druvor i den ena tanken, "macération carbonique" i den andra. Arton månaders lagring, hälften i tank och hälften i en medelstor ekliggare från Alsace (15 hl). Ingen klarning eller filtrering, inga tillsatser.

Magma Rock (2021)

Gamay från 25-åriga stockar i Beauregard Vendon, nära Volvic. Österläge på 430 meters höjd med jordmån av granit, basalt och kvartsit (magmatiska bergarter). Ekologiskt med biodynamiska metoder (Ecocert)

Spontan jäsning av hela klasar i konformade ekståndare. Tolv dygns maceration med daglig pigéage. Blandning av självrunnet vin och pressvin. Mognadslagring i glasfibertankar (23 hl). Ingen klarning eller filtrering, inga tillsatser.