Beställningssortiment

Barbera d’Alba 2021 – Olek Bondonio – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 11 januari 10:00
Artikelnummer 59254
Pris 344:-
launch Beställ från Systembolaget

Olek Bondonio, med ett förflutet i snowboardsvängen, är en jordnära och social kille som gillar att berätta om vad han gör. Efter påhugg i Frankrike, Australien och Nya Zeeland tog han 2004 över skötseln av familjens ypperliga vinmark. Idag odlar han fem och en halv hektar allt som allt. Ovanligt nog för området är metoderna fullt ut ekologiska (utan formell certifiering) med ett minimum av ingrepp i källaren. Vinerna har ett elegant och flödigt uttryck med fin tidig drickbarhet.

Oleks familj har sedan början av 1800-talet haft en liten egendom i Barbaresco. Själv är Olek född och uppvuxen i Torino, huvudstaden i Piemonte, men tillbringade sin ungdoms somrar i Barbaresco och berättar att han älskade dofterna och ljuden från traktorerna. Oleks farfar och och far arbetade inte själva på egendomen, utan hade en contadino (arrendebonde) som skötte odlingarna och sålde druvorna till Produttori del Barbaresco – byns numera världsberömda kooperativ. När farfadern dog ärvde pappan den tredjedel av egendomen som numera Olek har hand om och vinifierar själv. Det var 2004 som han tog över marken av familjen, och 2005 var den första årgången under egen etikett. Innan dess hade han prövat vinmakning på hobbybasis i garaget sedan 1996.

Idag består egendomen av två hektar i Roncagliette, söder om byn Barbaresco, granne med Gajas Sorì Tildin. Dessutom har Olek två hektar på långtidskontrakt i Starderi (Neive) samt en och en halv hektar i Località Altavilla (Alba) planterade med barbera och dolcetto.


Barbera d'Alba 2021

Barbera från Località Altavilla i nordöstra Alba, ett läge med kalkrik lerjord, och Olek Bondonio arbetar sedan länge med ekologiska metoder i sina marker. Efter avstjälkning och lätt krossning startade jäsningen med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och följdes av arton dygns maceration innan druvorna pressades. Vinet fick mogna elva månader i en större ekliggare (36 hl, tillverkad år 2000) innan det buteljerades utan klarning eller filtrering, med en låg dos svavel.

Jämfört med årgångar som 2018 och 2020 har 2021 resulterat i relativt lägre alkohol (13,5 %) och lägger tonvikten på fräschören och den läskande fruktsyran. Olek håller själv årgången som en av sina bästa.