Beställningssortiment

Lamoresca Rosato 2020 – Vini Lamoresca – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 5 juli 10:00
Artikelnummer 52883
Pris 280:-
launch Beställ från Systembolaget

Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.

Filippo Rizzo och hans Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Regionen förknippades tidigare med billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där flera nyblivna odlare omfamnar områdets klassiska druvor och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser och med att visa upp växtplatsernas unika kvaliteter. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.


Lamoresca Rosato 2020

Lamoresca Rosato är en blandning av frappato och nero d’avola i proportionerna 70/30. En skvätt moscato bidrar med extra aromatisk kick. Druvorna pressades direkt innan musten fick jäsa av egen kraft i tank, och vinet vilade sedan ett knappt halvår innan det buteljerades med en liten dos svavel. Här får man Siciliens typiska parfymer med vilda örter och blommor över ljust aromatisk frukt. Syran har drag av blodapelsin och det finns en fin liten ansats till tanniner. Kan lätt sparas något dygn i öppen flaska.