Beställningssortiment

Les Semblables ’Boréal’ R17 – Champagne Clandestin – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 28 juni 10:00
Artikelnummer 52782
Pris 559:-

Landskapet nere i Côte des Bar ser ganska annorlunda ut än i norra Champagne. Det är mer omväxlande och leende lantligt med höga kullar och djupa dalar, omgivande barrskog och blandat jordbruk. Flera av vinbyarna ligger utmed floden Seine och dess tillflöden Arce och Ource. Även nere i marken ser det ganska så annorlunda ut. Närheten till norra Bourgogne och Chablis gör att Côte des Bar har snarlika jordmåner av kalksten och kalkrik lera, som brukar kallas ”kimmeridgien” och ”portlandien”. Ändå har chardonnay bara en liten andel av planteringarna – här är det sedan gammalt pinot noir som dominerar.

Côte des Bar har under de senaste åren fått en hel del uppmärksamhet tack vare sin spirande rörelse av vinodlare som vågat ta steget att bli självständiga odlarproducenter, med inspiration från föregångare som Anselme Selosse. En av de allra första i området – och numera en av de mest omsusade – var och är Bertrand Gautherot.

Sedan några år tillbaka driver Benoît Doussot med hjälp av sin svärfar Bertrand ett kollaborativt projekt – Champagne Clandestin – som går ut på att vinifiera ekologiska druvor från duktiga grannar i området – bland andra Valérie Frison, som också buteljerar gott vin under eget namn. De olika lägena i Buxières-sur-Arce och grannbyar som Ville-sur-Arce, Celles-sur-Ource och Neuville-sur-Seine vinifieras separat i medelstora fat.

Hittills blandas pinot noir från likartade norrlägen med Kimmeridge-jordar till en cuvée vid namn ’Les Semblables’, medan all chardonnay från ett högt Portlandien-läge i Buxières går till ’Les Grandes Lignes’. Snart kommer vi att få se två olika cuvéer av pinot noir eftersom norrlägen och söderlägen ger så pass olika uttryck. Med Clandestin vill Bertrand och Benoît ge samvetsgranna småodlare möjligheter till hållbar kvalitetsproduktion i ett projekt som dessutom handlar om utforska och jämföra traktens fina lägen.


Les Semblables 'Boréal' Brut Nature R17

Les Semblables 'Boréal' är en ren pinot noir från en liten krets med skickliga odlare i Côte des Bar. De gemensamma nämnarna för det här vinet är att alla de ingående lägena är norrsluttningar, och jordarna fossilrika kalkleror av det slag som är berömt under namnet "Kimmeridgien".

Frukten kommer enbart från skörden 2017. Efter handskörd pressades de hela druvklasarna direkt. Basvinerna jäste med naturligt förekommande jäststammar och fick mogna på jästfällningen i ekliggare och använda medelstora fat. Efter buteljering i mars vilade flaskorna sexton månader "sur lattes". Degorgeringen gjordes 19 juli 2019 utan dosage (Brut Nature).