Format | Beställs i kolli om 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 13 juni 10:00 |
Artikelnummer | 57408 |
Pris | 339:- |
Beställ från Systembolaget |
Paret De Moor betraktas idag som banbrytande för ekologiska och minimalistiska metoder i Chablis, och är numera en självklar referens världen över. Det betyder också att efterfrågan är långt större än tillgången – inte minst i en utmanande årgång som 2021.
Courgis heter byn där Alice och Olivier De Moor bor och arbetar. Paret, som båda är utbildade enologer, köpte sina första vinmarker i Chablis 1989 efter att ha lärt känna varandra när de arbetade hos en större producent i appellationen. De började med att plantera tre parceller: Coteau de Rosette, Bel Air och Clardy. Redan från start bestämde de sig för att bruka jorden utan kemikalier, med biodynamiska influenser, och är ekologiskt certifierade sedan 2005.
Den kalkrika marken i området är mättad med fossiler av snäckor, musslor, ostron, sjöborrar och andra avlagringar från havet som täckte hela området för miljontals år sedan. Första årgången från De Moors unga vinrankor blev 1994. Ett par år senare kunde paret få långtidskontrakt på vinmarker i byarna Chitry och Saint-Bris. I Chitry planterades två större parceller vid namn ’Champagne’ och ’Châtillon’ med chardonnay och aligoté.
Aligoté planterade 1995 i nedre delen av lieu-dit 'Champagne' (1,3 ha). Det här är ett nordostläge i Chitry-le-Fort på cirka 200 meters höjd. Jordmånen består av brun lera och flinta ovanpå fossilrik märgel på kalkstensgrund (Kimmeridgien).
Efter handskörd pressades de hela druvklasarna direkt, varpå musten fick 36 timmars klarning genom kall sedimentering. Jäsningen skedde långsamt och spontant i tankar av betong och rostfritt stål. Vinet passerade sin malolaktiska omvandling och vilade elva månader på jästfällningen innan assemblage. Buteljeringen gjordes i januari 2023 utan klarning eller filtrering, med minimala tillsatser so2 i samband med assemblage samt vid buteljering (20 mg/l summerat).
Alkohol: 12 %