Beställningssortiment

Esotico 2022 – Sassara

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 2 juni 10:00
Artikelnummer 57436
Pris 264:-
launch Beställ från Systembolaget

Strax väster om Verona, på kullar av istidsmorän söder om Lago di Garda, hittar vi Vini Sassara. Det här är ett ungt projekt från ett par odlare med lång erfarenhet av biodynamisk odling och naturliga metoder – Alessia och Stefano Bertaiola. Med avstamp i Stefanos familjegård har de arbetat tillsammans med tio hektar vinmarker sedan 2007.

Området är sedan tidigare kanske mest bekant för vinerna Bardolino och Bianco di Custoza, men Alessia och Stefano drömde från början om att gå utanför normen och se vad deras druvor och terroir skulle kunna ge för slags uttryck med friare metoder.

Vinerna bildar en förtjusande färgskala från gult via orange och rosa till ljusare rött. Inte minst spännande är deras orangea “Esotico” som är framställt av i stort sett alla druvsorter som odlas i trakten, ett jämnt tiotal, både gröna och blå. Det saftigt gula “Misià” och det lättare röda “Bardolino Goto” är lika charmiga de. Fattas bara en solig dag och ett skuggande parasoll. Nu kan sommaren komma!

 


Esotico 2022

Esotico är ett fjäderlätt orangevin från gamla stockar (planterade 1970 med massalt urval) i vinmarken 'Esotico'. Vinet är framställt av en tredjedel blå sorter (corvina, rondinella, molinara, rossanella) samt resten gröna (garganega, friulano, moscato, cortese). På sätt och vis skiljer det sig från de flesta andra orangeviner som är baserade på enbart gröna druvsorter.

Musten jäste spontant i glasfibertank utan temperaturkontroll, med tio dagars skalmaceration. Efter pressning vilade vinet fem månader i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser. Alkoholen är befriande låg och förmågan att läska således i topp!

Alkohol: 11,5 %