Beställningssortiment

Chablis ’Terroirs de Béru’ 2021 – Château de Béru

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 29 november 10:00
Artikelnummer 51767
Pris 439:-
launch Beställ från Systembolaget

I östra delen av distriktet Chablis ligger den lilla byn Béru på en rund kulle med relativt branta sluttningar i alla väderstreck. Här huserar familjen med samma namn, i den magnifika slottsbyggnad som släkten varit ägare av i mer än 400 år. 2004 tog dottern Athénaïs över ansvaret för driften och satte strax igång med ett omfattande ekologiskt kvalitetsarbete, som efterhand utvecklats till biodynamiskt. Idag drivs egendomen av Athénaïs de Béru och hennes mor Laurence.

Domänens marker ligger alla relativt högt på och runtomkring Béru-kullen. Jordarna är magra och starkt präglade av kalksten med mängder av marina fossil från den geologiska epoken när hela området var havsbotten. Planteringarna omfattar femton hektar, varav deras muromgärdade monopolvingård Clos Béru står för fem. De högsta lägena – Montserre och Côte aux Prétres – når upp till omkring 300 meters höjd, och varje hektar är besatt med ungefärligen 6500 rankor. 

Vinerna jäser spontant i tankar eller använda fat, går igenom sin malolaktiska omvandling och vilar två vintrar på sin jästfällning innan de buteljeras utan klarning eller filtrering, med låga doser. Egenskaper som ligger nära till hands att yra om är renhet och fruktkoncentration, syrabalans och mineralitet. Helt enkelt chablis när den är som bäst!


Chablis 'Terroirs de Béru' 2021

Det aktuella vinet är en chardonnay från 35- till 40-åriga stockar i samtliga familjens lägen omkring byn Béru, inklusive monopolet Clos Béru. Efter handskörd i små kassetter fick de hela klasarna en mjuk pressning. Vinet jäste sedan spontant i ekliggare (2/3) och tank (1/3), med malolaktisk omvandling och sexton månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel. Årgång 2021 har en sval profil med slank citrusfrukt balanserad av markant frisk syra, kalkig textur och mineralisk havssälta.

Strålande chablis, kort sagt.

Alkohol: 12 %