Beställningssortiment

Cante Renard Rouge – Philippe Pibarot – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 24 maj 10:00
Artikelnummer 57894
Pris 244:-
launch Beställ från Systembolaget

Philippe Pibarot gör vin i trakten av byn Mus, några mil sydväst om Nîmes i norra Languedoc. 2001 gjorde Philippe sin första årgång – idag äger han nio hektar vinmark. Här odlas druvsorter som carignan och syrah, morrastel och counoise, vermentino och cinsault – allt fördelat över två olika lägen. Det ena ligger på slätten och är planterat med de yngre rankorna. Därifrån görs vinet ’Cante Renard’.

Pibarot brukar de nio hektaren huvudsakligen själv, assisterad av sin far, och alla marker sköts med ekologiskt certifierade metoder. Jordarna består av olika slags kalkrik lera från Krita-perioden. I källaren görs allt för hand, självklart utan tillsatt jäst och utan någon annan form av korrigering. Målet är alltid att göra vinerna helt utan tillsatser, men de årgångar då det undantagsvis behövs används lite svavel i samband med buteljeringen.


Cante Renard Rouge (2021)

Cante Renard är ett härligt rött av carignan (25%), mourvèdre (25%), syrah (20%), grenache (15%) samt resten morrastel/graciano. Druvorna skördas förhållandevis tidigt för att göra ett piggt och friskt vin. Frukten kommer ju från södra Frankrike och berättar om sitt ursprung, men resultat blir ändå ett ’vin de soif’. Aromerna går direkt på frukten, med assistans av av garrigue-örter och krydderier. Smaken är givande utan att för den delen alls bli tung. Öppnad flaska håller utan problem till nästa kväll.