Beställningssortiment

Morgon ’Côte du Py 2021’ – Les En Hauts – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 24 maj 10:00
Artikelnummer 53386
Pris 452:-
launch Beställ från Systembolaget

Les En Hauts är ett ungt projekt som grundar sig på decennier av vänskap mellan Frédéric Cossard och Damien Coquelet. Fred är ju mest berömd för sina fria och levande bourgogner, men har alltid varit ett fan av beaujolais crus, vars bästa lägen förr i tiden hölls jämsides côte de nuits. Sedan starten 2007 har Damien visat sin begåvning och får stor respekt i Beaujolais för sitt samvetsgranna jobb i vinmarkerna och sitt icke-interventionistiska källararbete.

Les En Hauts jobbar ekologiskt i markerna och handskördar i små kassetter för att bevara druvorna hela och oskadda innan de jäser spontant i tank och lagras i cementägg. Fred och Damien gör dels Morgon från ett nordostläge i Côte du Py med 50-åriga stockar, och dels Chiroubles från sydostvända lägen där stockarna är över 100 år gamla. Stilen är lätt, elegant och seriös och kvaliteten helt i linje med vad man kan förvänta sig från de här båda erfarna vinmakarna.


Morgon 'Côte du Py' 2021

Gamay från 50-åriga stockar i den berömda sluttningen Côte du Py. Läget är nordostligt exponerat med vulkanisk jordmån av vittrad granit och manganit, och jordbruket är ekologiskt sedan länge.

Hela oskadade druvklasar jäste spontant i sluten tank med två veckors maceration under naturligt bildad koldioxid ("semi-carbonique"). Efter pressning jäste vinet ut och vilade nio månader i betongägg (Nomblot) med obehandlad insida. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Årgång 2021 visar upp all den parfymerade fräschör och mineraldrivna struktur som sanna fans av beaujolais längtar efter!

Alkohol: 11,5 %