Beställningssortiment

Vin & Natur Derain 4

Format 3 flaskor
Säljstart 26 februari 10:00
Artikelnummer 73337
Pris 1269:-

Domaine Derain håller hus i byn Saint-Aubin i centrala Bourgogne. Domänen startades i slutet av 1980-talet av den karismatiske Dominique Derain och blev tiden en referens för biodynamiska metoder och minimalistisk vinmakning i området. Gården har flera fina lägen där stockarna uppnått respektabel ålder, till exempel i Mercurey där rankorna planterades omkring förra sekelskiftet. 2018 lämnade Dominique över ansvaret för driften till Julien Altaber och Carole Schwab, och med sin långa erfarenhet på domänen har paret minst sagt levt upp till förtroendet.

För fjärde gången släpper vi en samlingsvolym med tre av gårdens vita viner, alla ekologiskt certifierade. Årgång 2022 blev riktigt lyckad i Bourgogne liksom på andra håll i Frankrike!


Bourgogne Aligoté 2022

Aligoté från 70-åriga rankor av massalt urval i Puligny och Corpeau. Jorden består av en tyngre rödgul kalklera som ger starkt mineraliskt avtryck i vinerna. Jordbruket är ekologiskt certifiererat med vissa biodynamiska metoder.

Efter varsam handskörd trampades druvklasarna till fots och pressades sedan direkt. Musten fick sedimentera ett par dygn i i tank innan den drogs om till äldre fat (minst fem år gamla) för spontan jäsning och sex månaders vila på jästfällningen. Efter en månad gjordes en omdragning för att låta vinet andas, skilja ut den tyngre jästfällningen och blanda de olika faten i tank innan den resterande tiden i fat. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.

Bourgogne Blanc 'La Corvée aux Moines' 2022

Chardonnay från ett läge i Puligny-Montrachet som kallas 'La Corvée aux Moines'. Parcellen ligger i nedre delen av kommunen och har en jord av gul kalklera. Druvorna kommer från unga rankor som planterades 2013 av Dominique Derain. Jordbruket är ekologiskt certifiererat med vissa biodynamiska metoder.

Efter varsam handskörd trampades druvklasarna till fots och pressades sedan direkt. Musten fick sedimentera ett par dygn i i tank innan den drogs om till äldre fat (minst fem år gamla) för spontan jäsning och tio månaders vila på jästfällningen. Efter en månad gjordes en omdragning för att låta vinet andas, skilja ut den tyngre jästfällningen och blanda de olika faten i tank innan den resterande tiden i fat. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.

Bourgogne Blanc 'La Combe' 2022

Chardonnay från lieu-dit ‘La Combe’, ett läge i dalgången från Saint-Aubin ned mot Puligny-Montrachet. Jorden här består av djup kalkfattig brun lera, och rankorna planterades 1988. Jordbruket är ekologiskt certifiererat med vissa biodynamiska metoder.

Efter varsam handskörd fottrampades druvorna och pressades sedan direkt. Musten fick jäsa spontant i äldre ekfat och lagrades sedan tio månader på den fina jästfällningen. Efter en månad drogs vinet om för att egalisera faten och skilja ut den tyngre jästfällningen. Innan buteljering fick vinet en lätt filtrering genom kiselgur samt en minimal dos svavel. La Combe är en ung och klockren vit bourgogne med fin balans och potential till framtida utveckling.