Beställningssortiment

Vin & Natur Rosé & Rosato 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 12 juni 10:00
Artikelnummer 59818
Pris 954:-
launch Beställ från Systembolaget

Tre roséer utöver det vanliga – för vi vill ju att även de rosa vinerna ska vara fulla av uttryck och personlighet. Den här gången stammar druvorna från svalare lägen i varsin landsända av Sicilien, och dessutom en kreativ blandning där Auvergne möter Languedoc. Druvsorterna  som ingår i den här lådan är pinot noir, cinsault och mourvèdre, frappato och nero d’avola samt en skvätt moscato. Låt sommaren komma!


Rosato 2022 - Lamoresca

Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.

Lamoresca Rosato är en blandning av frappato och nero d’avola i proportionerna 70/30. En skvätt moscato bidrar med extra aromatisk kick. Druvorna pressades direkt innan musten fick jäsa av egen kraft i tank, och vinet vilade sedan ett knappt halvår innan det buteljerades med en liten dos svavel. Här får man Siciliens typiska parfymer med vilda örter och blommor över ljust aromatisk frukt. Syran har drag av blodapelsin och det finns en fin liten ansats till tanniner. Håller lätt något dygn i öppen flaska.

Love Song 2022 - La Bohème

Det var 2004 som Patrick Bouju drog igång Domaine la Bohème med en och en halv hektar vinmark i Auvergne. Idag odlar Patrick Bouju och Justine Loiseau knappt fem hektar i fyra byar. På senare tid, med frostdrabbade västsäsonger och ofta magra skördar, har paret börjat göra vin av inköpt ekologisk frukt från olika delar av Frankrike. Patrick och Justine låter vinerna finna sin balans i lugn och ro, utan tillsatser på sin väg från ranka till flaska. 

Rosa (eller kanske snarare ljusrött) av pinot noir från Auvergne samt mourvèdre och cinsault från området kring Pézenas i centrala Languedoc. All frukt kommer från ekologiskt certifierad odling.

De olika druvsorterna vinifierades separat för att blandas först mot slutet. Druvorna pressades direkt, sedan fick musten jäsa spontant i tank. Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Rosé 2021 - Alessandro Viola

Alessandro Viola växte upp på västra Sicilien med en far som odlade druvor att sälja och för husbehov. Efterhand utbildade han sig till vinmakare och kunde med tiden inte låta bli att notera hur allt fler odlare vänder sig bort från bekämpningsmedel och högteknologiska metoder för att i stället fokusera på hälsosamma jordar och rena viner. Alessandro kom i kontakt med naturliga viner när han arbetade i Piemonte och Georgien, vilket gav honom inspiration att starta eget. Markerna han fann låg strax söder om staden Alcamo på västra Sicilien, uppåt mot Monte Bonifato och delvis i norrlägen.

Nero d'Avola från Contrada Pietra Rinosa, ett österläge sju kilometer från kusten i Alcamo. Marken ligger i sluttning på 220 meters höjd, med jordmån av kalkrik lera och sand. Druvorna pressades direkt innan musten jäste spontant i tankar av rostfritt stål, med sex månaders vila på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel. Håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.