Beställningssortiment

Vin & Natur Beaujolais 13 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 6 maj 10:00
Artikelnummer 73465
Pris 981:-
launch Beställ från Systembolaget

Vår trettonde temalåda från Beaujolais presenterar tre flaskor gamay med fin utveckling från tre av våra favoritbönder i norra Beaujolais – den här gången Christian Ducroux, Philippe Jambon och Hervé Ravera. Alla druvor är odlade med ekologiska och biodynamiska metoder. De tre vinerna, framställda helt utan tillsatser, visar upp de bästa sidorna av tre årgångar i följd.


Roue Libre VdF/14 2021, Le Grain de Sénevé (Vin de France)

Hervé Ravera gör vin i byn Marchampt i Beaujolais - strax väster om Brouilly - där han haft sin gård i tolv år. Markerna ligger på högre höjder än vad som är vanligt för området. Egendomen är döpt till ’Le Grain de Sénevé’ (senapskornet) och består av två hektar i en brant sluttning. Hervé arbetar biodynamiskt och tar hand om sin mark med hjälp av hästen 'Reggae Nights'.

I källaren använder han sig bara av druvorna, rymliga tankar av betong och glasfiber, samt en hundraårig press. Gamay skördas försiktigt, sedan läggs de hela klasarna i cementtankar för maceration. När Hervé tycker att den jäsande musten smakar som bäst, så pressar han skalmassan och för över vinet på glasfibertank för att avsluta jäsningen. Därefter följer ett drygt halvårs lagring tills det är dags att buteljera utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Raveras stil är parfymerad och fint fruktig. 2021 var en sval och regnig årgång i Beaujolais och gav lätta viner med betoning på fräschör och inslag av grönska. Dricks bra nu, serveras svalt och bör helst avslutas samma dag som flaskan öppnats.

Alkohol: 10 %

Patience 2020, Christian Ducroux (Vin de France)

Veteranen Christian Ducroux kommer från en gammal familj av vinbönder i byn Lantignié i västra Beaujolais, där han odlar drygt fyra hektar på vittrad granit. Han har en imponerande lång historia med naturliga metoder i vinmarker och källare – mer än fyrtio år. Redan 1980 fick han sin formella ekologiska certifiering, och fem år senare även sin biodynamiska certifiering via Demeter.

Patience är som namnet antyder Christians "vin de garde". Druvorna kommer från 60-åriga stockar runt gården i Lantignié, ett nordostläge på 400-meters höjd. Hela klasar jäste i tank med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars maceration 'semi-carbonique' (dvs under naturligt bildad koldioxid). Det här är en cuvée tänkt för lagring, som består av fyra femtedelar pressmust samt resten självrunnen must.

Efter pressning i traditionell korgpress fick vinet jäsa ut och mogna sju månader i äldre 500-litersfat och tank innan det buteljerades hösten 2021 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Sval frukt med knastrande granit och återhållsam alkohol är melodin hos Ducroux, och Patience kan lagras vidare i åtskilliga år om man så vill. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.

Alkohol: 13,5 %

Une Tranche de la Chapelle 2019, Philippe Jambon (Vin de France)

Philippe och Cathérine Jambon fick tag på sin första vinmark 1997 efter att ha letat runt bland de bästa jordarna i norra Beaujolais. År 2000 hittade de ett hus med egen källare i byn Chasselas. På senare tid har Jambon har haft flera svåra år med frost och hagel, vilket lett till förlorade skördar. Därför började man sälja viner från vänner som odlar ekologiskt – dessa viner buteljeras under namnet ”Une Tranche”.

Une Tranche de La Chapelle är en gamay från lieu-dit La Chapelle ovanför byn Marchampt. Sluttningarna ligger på högre höjd än vanligt i området - cirka 450 meter - med jordar av vittrad rosa granit. På så höga höjder plockar man senare, vilket innebar att druvorna skördades så sent som 1 oktober och hade en fin fräschör trots att växtsäsongen var solig och varm. Frukten har såväl odlats som vinifierats och buteljerats av Gérard Belaid, en nära vän till Jambon som jobbat med sina två hektar sedan 1985. Gérards jordbruk är ekologiskt certifierat, även om det inte framgår av Philippes etikett.

Vinet jäste spontant med hela druvklasar och lång mognadslagring i tank, buteljerades i september 2021 och är framställt helt utan tillsatser. Stilen känns genuin, rejäl och närmast tidlös, med mogen frukt, bra struktur och lagom utvecklade toner. Dricks bäst samma dag som flaskan öppnats.

Alkohol: 13 %