Beställningssortiment

Esotico 2020 – Sassara – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 3 juni 10:00
Artikelnummer 51735
Pris 251:-
launch Beställ från Systembolaget

Strax väster om Verona, på kullar av istidsmorän söder om Lago di Garda, hittar vi Vini Sassara. Det här är ett nyfött projekt från ett par odlare som har lång erfarenhet av biodynamisk odling och naturliga metoder – Alessia och Stefano Bertaiola. Med avstamp i Stefanos familjegård har de arbetat tillsammans med tio hektar vinmarker sedan 2007.

Området är sedan tidigare kanske mest bekant för vinerna Bardolino och Bianco di Custoza, men Alessia och Stefano drömde från början om att gå utanför normen och se vad deras druvor och terroir skulle kunna ge för slags uttryck med friare metoder. Under många år hette gården Monte dei Roari, men när de nyligen fick stilistiskt stöd av vår vän Danilo Marcucci valde de att byta namn till Sassara.

Vinerna bildar en förtjusande färgskala från gult via orange och rosa till ljusare rött. Inte minst spännande är deras orangea “Esotico” som är framställt av i stort sett alla druvsorter som odlas i trakten, ett jämnt tiotal, både gröna och blå. Det saftigt gula “Misià”, det mineraliska “Chiaretto Ciaro” och det lättare röda “Bardolino Goto” är lika charmerande de. Fattas bara en varm solig dag och ett skuggande parasoll. Nu kan sommaren komma!


Esotico 2020

Esotico är ett fjäderlätt orangevin från gamla stockar (planterade 1970 med massalt urval) i vinmarken 'Esotico'. Vinet är framställt av en tredjedel blå druvsorter (corvina, rondinella, molinara, rossanella) samt resten gröna druvsorter (garganega, friulano, moscato och cortese). På sätt och vis skiljer det sig från flertalet andra orangeviner som enbart är baserat på gröna druvsorter. Musten jäste spontant i glasfibertank utan temperaturkontroll, med tio dagars skalmaceration. Efter pressning vilade vinet fem månader i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser. Alkoholen stannade på behagliga 10,5 % och förmågan att läska är således i topp!