Tillfälligt sortiment

Susucaru Rosso 2022 – Frank Cornelissen

Format Tillfälligt sortiment i butik, utgått online
Säljstart 17 november 10:00
Artikelnummer 94240
Pris 271:-
launch Köp från Systembolaget

Äntligen dags för ny årgång av Susucaru Rosso – vinet som tidigare var berömt under namnet Contadino. Som vanligt rör det sig om en blandning av lokala blå och gröna druvsorter, och kan ses som en introduktion till området kring norra Etna.

Belgaren Frank Cornelissen har en bakgrund som vinhandlare i Bryssel. Efter sitt första besök på vulkanen Etnas nordsluttningar år 2000 bestämde han sig för att flytta dit på heltid och odla vin. Valet föll slutligen på Etna efter att Frank hade funderat grundligt över bästa tänkbara oförstörda plats på planeten Jorden att göra storslagna viner.

Etna är ett relativt svalt område vars klimat skiljer sig en hel del från resten av Sicilien. Geologiskt sett handlar det om vulkanisk basalt, lava och sand. De norra dalgångarna på Etna är framförallt kända för sina gamla odlingar av nerello mascalese. Druvsorten ger eleganta och intensiva röda viner med ljusare färg och tanniner som är strukturerade åt nebbiolo-hållet.


Susucaru Rosso 2022

Mixen i Susucaru Rosso domineras av nerello mascalese med mindre andelar nerello cappuccio, minella nera, alicante bouschet och minella bianca. Vinet går i en lättare stil som lokalbefolkningen på Etna traditionellt framställt från sina egna marker och druckit själva. Med sitt instegsvin vill Frank inte minst få till ett sympatiskt förhållande mellan kvalitet och pris.

Liksom alla Cornelissens viner är Susucaru Rosso jäst i glasfibertank med 'pied de cuve' dvs en spontan förjäsning. Macerationen var lång, men helt utan aktiv extraktion. Efter pressning fick vinet mogna i tank innan det buteljerades med lätt filtrering och en minimal dos svavel. Här var det fullt blås i aromatiken - tänk rosor och körsbär, blodapelsiner och lavendel.

Alkohol: 14 %