Tillfälligt sortiment

Susucaru Rossato 2021 – Frank Cornelissen – SLUT!

Säljstart 27 maj 10:00
Artikelnummer 90321
Pris 249:-
launch Köp från Systembolaget

Äntligen är det dags för årets version av Susucaru, där Frank slagit ihop Rosato med Rosso och därmed skapat en ”Rossato”. Liksom tidigare rör det sig om en blandning av blå och gröna lokala druvsorter med nerello mascalese i täten.

Belgaren Frank Cornelissen har en bakgrund som vinhandlare i Bryssel. Efter sitt första besök på vulkanen Etnas nordsluttningar år 2000 bestämde han sig för att flytta dit på heltid och odla vin. Valet föll slutligen på Etna efter att Frank hade funderat grundligt över bästa tänkbara oförstörda plats på planeten Jorden att göra vin.

Etna är ett relativt svalt område, vars klimat skiljer sig en hel del från resten av Sicilien. Geologiskt sett handlar det om vulkanisk basalt, lava och sand. De norra dalgångarna på Etna är framförallt kända för sina gamla odlingar av nerello mascalese. Druvsorten ger eleganta och intensiva röda viner med ljusare färg och tanniner som är strukturerade åt nebbiolo-hållet.


Susucaru Rossato 2021

Susucaru Rossato är ett ljusrött vin av nerello mascalese, malvasia, moscadella och catarratto. Efter avstjälkning jäste alla druvsorterna tillsammans i glasfibertank med spontan förjäsning ("pied de cuve") och tio dygns skalkontakt. Innan buteljering gavs vinet en lätt filtrering samt en låg dos svavel.

Aktuella 2021 är lite fylligare än de senaste tre årgångarna. Mer tryck i den röda frukten, välbekant blodapelsinsyra, och en extra procent som landade den här versionen på tretton och en halv.