Tillfälligt sortiment

Munjebel Rosso FM 2018 – Frank Cornelissen – SLUT!

Säljstart 28 september 10:00
Artikelnummer 94220
Pris 540:-
launch Köp från Systembolaget

I framtiden hamnar vingårdsvinerna i fokus på Etna, menar Frank – ungefär som i Barolo. På Sicilien är ’contrada’ en administrativ underdelning till kommun. Frank beskriver contrada-vinerna som särskilt ämnade för vinfantasten, och berättar att en vingårdskarta är på väg att produceras av Alessandro Masnaghettis förlag Enogea. De här vinerna är inte nödvändigtvis bättre än Munjebel Rosso ’classico’, men ofta mer fängslande genom sitt uttryck för den specifika växtplatsen.

Växtsäsongen ‘18 på Etna blev ovanligt sval och emellanåt regnig. Det har resulterat i slanka och eleganta röda viner av nerello mascalese, med ljusa toner i aromatiken och lägre alkohol än vanligt.


Munjebel Rosso FM 2018

Feudi di Mezzo (FM) ligger norr om byn Passopisciaro och är en mer vidsträckt contrada än de flesta. Därför har Frank valt att vinifiera den lägre delen - vars höjd är ungefär 580 meter - separat. Rankorna här är relativt sett yngre, strax över 40 år gamla. Kombinationen av djupare jordar och god luftgenomströmning ger bra mognad i frukten. Det här är ofta det mest florala och fruktiga av contrada-vinerna.