Tillfälligt sortiment

Munjebel Rosso 2019 – Frank Cornelissen – SLUT!

Säljstart 11 maj 10:00
Artikelnummer 90464
Pris 379:-
launch Köp från Systembolaget

Belgaren Frank Cornelissen har en bakgrund som vinhandlare i Bryssel. Efter sitt första besök på vulkanen Etnas nordsluttningar år 2000 bestämde han sig för att flytta dit på heltid och odla vin. Valet föll slutligen på Etna efter att Frank hade funderat grundligt över bästa tänkbara oförstörda plats på planeten Jorden att göra storslagna viner.

Etna är ett relativt svalt område, vars klimat skiljer sig en hel del från resten av Sicilien. Geologiskt sett handlar det om vulkanisk basalt, lava och sand. De norra dalgångarna på Etna är framförallt kända för sina gamla odlingar av nerello mascalese. Druvsorten ger eleganta och intensiva röda viner med ljusare färg och tanniner som är strukturerade åt nebbiolo-hållet.


Munjebel Rosso 2019

Munjebel Rosso "Classico" kommer från flera olika lägen och ger en balanserad bild av norra Etna. Jämfört med Susucaru Rosso är det ett mer tanninstrukturerat vin - Frank beskriver det själv som mer ”aristokratiskt”. Det vill säga: framställt av utvalda druvor, från utvalda ursprung, och enbart nerello mascalese. Traditionella Etna-bönder skulle knappast ha gjort vinet på det viset, eftersom de vanligen blandat allt som fanns i vingården. En annan aspekt av Etna, alltså.

De ingående lägena är Chiusa Spagnola, Rampante, Monte Colla, Feudo di Mezzo, Piano Daini och Crasà. Jordmånen är utpräglat vulkanisk och består mest av basalt, lava och sand. Cornelissens jordbruk drivs med ekologiska metoder, dock utan formell certifiering för Munjebel Rosso.

Efter handskörd avstjälkades och krossades druvorna. Jäsningen startade med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och fortgick med 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning, med en lätt filtrering och en minimal tillsats av svavel.

Munjebel Rosso har en härlig balans, struktur och komplexitet i årgång 2019. Det blir liksom varken för mycket eller för lite. Dricks redan riktigt fint, men kommer utvecklas med behag i flera år framöver.