Tillfälligt sortiment

Blanc de Noirs Extra Brut – Champagne Serge Horiot – SLUT!

Säljstart 26 oktober 10:00
Artikelnummer 94085
Pris 369:-
launch Köp från Systembolaget

I sin ungdom var Olivier Horiots pappa Serge med och grundade ett av de tre kooperativen i Les Riceys. Under många år var han en drivande kraft i byn innan han gick i pension vid millennieskiftet. Här en specialare där Olivier och ett par vänner vinifierat ekologiskt certifierad frukt från egna domäner inom ramen för det lokala kooperativet. I Champagne kallas den här typen av etikett ”Récoltant-Cooperateur” och på flaskorna hittas alltså koden RC.


Blanc de Noirs Extra Brut R13 - Serge Horiot

Det aktuella vinet är en ren pinot noir från byn Les Riceys och växtsäsongen 2013. Druvorna kommer från vinmarker som tillhör Olivier Horiot och en nära vän som även han odlar ekologiskt. Basvinet jäste spontant i tank och buteljerades våren 2014 för att sedan vila sex år 'sur lattes' innan flaskorna degorgerades med en dosage om sex gram per liter (Extra Brut).

När vi först provade det här vinet blev vi glada åt hur fint det smakade, och minst lika glada när Systembolaget valde att ta in ett parti. Stilen är ren och friskt äpplig med drickvänlig balans och distinkt autolytiska - läs brödiga - toner från lång kontakt med jästfällningen i flaska. Perfekt till apéritif !