Tillfälligt sortiment

Blanc de Noirs Extra Brut – Champagne Serge Horiot

Säljstart 26 oktober 10:00
Artikelnummer 94085
Pris 369:-
launch Köp från Systembolaget

Olivier Horiots pappa Serge var med och grundade ett av de tre kooperativen i Les Riceys, och han var under många år dess drivande kraft innan han gick i pension vid millennieskiftet. Här en specialare där kooperativet vinifierat ekologisk frukt från Olivier Horiot och en av hans vänner, och därefter buteljerat vinet för att slutligen degorgeras och nå marknaden genom familjens företag. I Champagne kallas den här typen av etikett ”Récoltant-Cooperateur” och på flaskorna hittas alltså koden RC.


Blanc de Noirs Extra Brut R13 - Serge Horiot

Det aktuella vinet är en ren pinot noir från byn Les Riceys och växtsäsongen 2013. Druvorna kommer från vinmarker som tillhör Olivier Horiot och en nära vän som även han odlar ekologiskt. Basvinet jäste spontant i tank och buteljerades våren 2014 för att sedan vila sex år 'sur lattes' innan flaskorna degorgerades med en dosage om sex gram per liter (Extra Brut).

När vi först provade det här vinet blev vi glada åt hur fint det smakade, och minst lika glada när Systembolaget valde att ta in ett parti. Stilen är ren och friskt äpplig med drickvänlig balans och distinkt autolytiska - läs brödiga - toner från lång kontakt med jästfällningen i flaska. Perfekt till apéritif !