Beställningssortiment

Vin & Natur Vitt 8 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 23 februari 10:00
Artikelnummer 55808
Pris 810:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan presenterar tre karaktärsfulla vita viner från områdena Alsace, Loire och och Piemonte. Bland avsändarna finner vi Ezio Cerruti, Marc Pesnot och Jean-Pierre Rietsch. Druvsorterna är auxerrois, melon och riesling – alla tre i lika egensinniga som lössläppta uttryck.


Entre Chien et Loup 2020 - Domaine Rietsch (Alsace)

Entre Chien et Loup (= mellan hund och varg) är gjord av druvsorten auxerrois - en gammal lokal variant av pinot blanc. Druvorna kommer från marker vid foten av sluttningen i hembyn Mittelbergheim, där jorden består av kalkrik lera. Druvklasarna pressades direkt, sen fick musten jäsa av egen kraft i tank med full malolaktisk omvandling. Vinet mognade nio månader i gamla ekliggare ("foudres") på sin jästfällning och buteljerades utan tillsats av svavel, efter en varsam filtrering. Rent och friskt vitt med bra syra, serveras vid 8-10 grader och håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.

La Bohème 2020 - Domaine de la Sénéchalière (Loire)

Gården La Sénéchalière omfattar sjutton hektar vinmark. Ganska stort för oss, men ganska litet om man ser till hur mycket vin som produceras i Pays Nantais. Marc Pesnot odlar områdets typiska druvsort melon (ofta kallad muscadet) samt mindre andelar folle blanche och grolleau. Jordmånen består av schist som går i hela regnbågens färgskala, och odlingsmetoderna är sedan länge ekologiskt certifierade.

La Bohème är framställt av melon från stockar med 20-50 års ålder. Pesnot skördar relativt sent för att få en fylligare och mer mogen frukt än vad som är vanligt i området. Dessutom låter han sina viner fullfölja den malolaktiska omvandlingen för att ge en krämigare känsla. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, men en minimal tillsats av svavel.

Smaken är frisk och samtidigt mjukt avrundad med mogen frukt och pigg mineralsälta - en muscadet som avviker från normen och har fler användningsområden än höstens skaldjur. Öppnad flaska håller utan problem i flera dygn.

Fol R 2019 - Ezio Cerruti (Piemonte)

Ezio Cerruti odlar sju hektar runt sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en enda druvsort: moscato. Hans vinstockar växer i branta backar med kritlera på cirka 400 meters höjd och är bitvis uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

Fol R är ett stilla vin av riesling, spontanjäst i betongtank med full malolaktisk omvandning. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering och utan några som helst tillsatser. Doften har lätt aromatiska drag medan smaken är lika givande i frukten som torr och mineralisk i avslutningen.