Beställningssortiment

Vin & Natur Valette 4 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 4 december 10:00
Artikelnummer 73909
Pris 1938:-
launch Beställ från Systembolaget

Sedan tre generationer bor familjen Valette i Chaintré, en liten by vid gränsen mellan Mâconnais och Beaujolais. De odlar vin på femton hektar utspridda i fem byar – enbart chardonnay. Domänen skapades 1977, då Gérard Valette var en av de första i området att lämna det lokala kooperativet för att börja buteljera sitt eget vin. Efter avslutad vinutbildning anslöt sonen Philippe 1990 och beslöt sig då för att konvertera familjens vinmarker till ekologisk odling med biodynamiska metoder sedan 1992.

Någon formell bio-certifiering har Philippe aldrig brytt sig om, eftersom han menar att ”det är de konventionella producenterna som borde vara transparenta med vad de gör” och att han ”inte vill betala för att arbeta fritt från kemi”. Idag driver han Maison Valette i samarbete med med hustrun Cécile Marot och yngre brodern Baptiste. Den nyliga förändringen av status från ”Domaine” till ”Maison” är bara en formell lösning kring familjens delade ägande av markerna och betyder inte att man har för avsikt att köpa in frukt från andra odlare.

Nyckelorden i källaren är tid och tålamod. Som Philippe säger: ”för att arbeta utan svavel krävs att man förlitar sig på kvaliteten i frukten och musten.” Hela druvklasar pressas försiktigt i en pneumatisk press, varefter musten med hjälp av gravitation rinner ner i en tank där den långsamt får sedimentera. Efter omdragning inleds jäsningen spontant utan några som helst tillsatser. Vinerna får sedan en ovanligt lång mognadslagring på jästfällningen. Valettes källare är sval, och den utdragna kontakten med fällningen ger kraft och stabilitet till många års fortsatt liv på flaska. Inga viner klarnas eller filtreras, och en minimal dos svavel tillsätts först innan buteljering.

I nuläget är Et Pourtant… och MesdemoiZelles mest redo och härliga att dricka. Mâcon-Chaintré ’Vieilles Vignes’ får gärna vila ett år eller två för att visa sitt bästa. Alla tre kan lagras med behag i decennier!


Mâcon-Chaintré 'Vieilles Vignes' 18/19/21

Mâcon-Chaintré 'Vieilles Vignes' kan beskrivas som Valettes signaturvin - en koncentrerad chardonnay från fyra hektar med 70-åriga stockar. Jordarna i hembyn Chaintré består av kalkrik lera och brukas sedan sedan trettio år ekologiskt/biodynamiskt utan formell certifiering.

Efter handskörd pressades druvklasarna hela, och så fick musten klarna genom ett dygns sedimenting i tank. Vinet jäste med druvornas egna jäststammar och vilade ett år på jästfällningen i använda fat (ett till åtta år gamla), därefter ytterligare 12-48 månader år i tank. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.

Den här gången valde Valette att blanda flera årgångar eftersom 2018 tog ovanligt lång tid att jäsa ut, 2019 var lite kraftigare, och så fanns en markant fräschör i 2021 där skörden tyvärr blev liten. Syftet var alltså att skapa en så bra balans som möjligt och samtidigt få en rimligare volym tillgänglig.

Vinet får gärna ligga ett år eller två för att visa sitt bästa. Kan lagras med behag i decennier!

Et Pourtant… Viré-Clessé 20/21

Chardonnay från 67-åriga stockar i byn Viré (1,48 ha). Jorden består av kalksten och kalkrik lera. Odlingsmetoderna är ekologiska och biodynamiska utan certifiering.

Efter handskörd pressades druvklasarna hela, och så fick musten klarna genom ett dygns sedimenting i tank. Vinet jäste med druvornas egna jäststammar och vilade ett år på jästfällningen i använda fat (ett till åtta år gamla), därefter ytterligare 12-24 månader år i tank. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.

Den här gången valde Valette att blanda flera årgångar. 2020 var lite kraftigare, och så fanns en markant fräschör i 2021 där skörden tyvärr blev liten. Syftet var alltså att skapa en så bra balans som möjligt och samtidigt få en rimligare volym tillgänglig.

Härligt att dricka nu eller senare. Kan lagras med behag i decennier!

MesdemoiZelles Pouilly-Vinzelles 19/21

Pouilly-Fuissé 'Tradition' kommer från egna vinmarker med 60-åriga stockar i kommunen. Jordarna består av kalkrik lera och brukas sedan sedan trettio år ekologiskt/biodynamiskt utan formell certifiering.

Efter handskörd pressades druvklasarna hela, och så fick musten klarna genom ett dygns sedimenting i tank. Vinet jäste med druvornas egna jäststammar och vilade ett år på jästfällningen i använda fat (ett till åtta år gamla), därefter ytterligare 12-36 månader år i tank. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.

Den här gången valde Valette att blanda flera årgångar. 2019 var lite kraftigare, och så fanns en markant fräschör i 2021 där skörden tyvärr blev liten. Syftet var alltså att skapa en så bra balans som möjligt och samtidigt få en rimligare volym tillgänglig.

Går fint att dricka nu eller senare. Kan lagras med behag i decennier!