Beställningssortiment

Vin & Natur Tricot 2 – FÅTAL KVAR!

Format 3 flaskor
Säljstart 11 juli 10:00
Artikelnummer 57347
Pris 1041:-
launch Beställ från Systembolaget

Auvergne är ett snudd på bortglömt vinområde idag, men innan vinlusen stod Frankrikes centralmassiv för en stor del av den franska vinproduktionen. Idag är regionen mest känd för ost, skidåkning och däcktillverkning. Auvergne räknas som en subregion till Loire, men ligger fyra hela timmars resa sydost om Angers. Det är inte bara det fysiska avståndet som separerar Auvergne från Loire. Även vinerna skiljer sig ordentligt, eftersom det rör sig om helt annorlunda terroir. Jordarna här präglas främst av basalt – en bergart som har sin ursprung i gammal vulkanisk aktivitet.

Marie och Vincent Tricot landade i Auvergne 2002 efter att ha letat vinmarker under åren dessförinnan. Vincent härstammar från Anjou och växte upp i en familj som aldrig arbetat med vin, medan Marie är från Beaujolais och har vinet i blodet. De träffades när de jobbade tillsammans på en vingård i utkanten av Nîmes i södra Frankrike.

Odlingarna som paret tog över omfattar fyra och en halv hektar planterade med gamay d’auvergne, pinot noir och chardonnay, samt små andelar sauvignon och muscat. Jordmånen består av lera, kalksten och vulkanisk basalt. Markerna har varit ekologiskt certifierade ända sedan 1972. Efterhand utökade paret till fem hektar och två barn. I sann hippieanda är det döttrarna Orane och Manoë som ritar etiketterna till familjens viner.

Paret gör numera sex-åtta olika viner årligen, lite beroende på väder och vind. Stilarna spänner från lättsam kolsyrejäst gamay d’auvergne i glasfibertank till söta ’vin de paille’. Däremellan finns både fatjäst chardonnay och pinot noir som ges en längre uppväxt i gamla fat. Vinerna filtreras aldrig och vanligen går de helt fria från tillsatser.

Den här lådan innehåller tre röda från Marie och Vincent Tricot.


Les Milans 2021

Gamay och pinot noir från omgivningarna av byn Orcet. Markerna består av kalksten, lera och vulkanisk basalt, och jordbruket är sedan länge ekologiskt certifierat.

Hela druvklasar fick jäsa spontant i tank. Efter pressning vilade vinet åtta månader i äldre fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Pino Nwar MC 2021

Pinot noir från omgivningarna av byn Orcet. Markerna består av kalksten, lera och vulkanisk basalt, och jordbruket är sedan länge ekologiskt certifierat.

Spontan jäsning av hela klasar i sluten tank ("macération carbonique"). Efter pressning vilade vinet en kortare tid i äldre fat fram till buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Les Petites Fleurs 2021

Gamay d'Auvergne från två hektar med minst 50-åriga rankor i omgivningarna av byn Orcet, där markerna består av kalksten, lera och vulkanisk basalt. Jordbruket är sedan länge ekologiskt certifierat.

Hela druvklasar fick jäsa spontant i tank. Efter pressning vilade vinet tolv månader i äldre fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.