Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 3 juni 10:00 |
Artikelnummer | 73055 |
Pris | 1149:- |
Beställ från Systembolaget |
I västra Steiermark lever och verkar Franz Strohmeier. Vinmarken i byn Lestein är dokumenterad sedan 1400-talet, och familjegården har en bakgrund med blandat jordbruk och djurhållning. Franz och Christine (som nyligen separerat) träffades i slutet av 1980-talet på vinuniversitetet i Klosterneuburg, och har sedan ett par decennier med biodynamisk filosofi återknutit till ett äldre polykulturellt förhållningssätt där allt levande uppmuntras att befinna sig i symbios.
Området runt staden Stainz – sydväst om Graz – har sin alldeles egna druvsort: blauer wildbacher. Av den har bönderna sedan långa tider gjort ett rosa vin vid namn ”Schilcher”. Hantverket är erkänt svårt att bemästra, eftersom syran i blauer wildbacher lätt kan bli obalanserat hög. Strohmeier har lagt stor möda på att göra sitt allra bästa med Schilcher och betraktar stilen som en viktig del av den regionala identiteten (Weststeiermark kallas ofta Schilcherland). De här rosa eller kanske snarare ljusröda vinerna görs både som stilla och pärlande (”frizzante”).
Stilla vitt vin av de flesta druvsorter som finns planterade hos Strohmeier. Namnet syftar på jordmånen av glimmerskiffer ("Katzensilber", eller som vi säger: kattguld). Frukten kommer från den första skördeomgången i alla vinmarker. Efter pressning jäste musten av egen kraft i använda ekfat (500/600 liter), med full malolaktisk omvandling och ett halvårs lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes relativt tidigt utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel. Avsluta gärna flaskan samma dag som den öppnats.
Alkohol: 12 %
Mousserande ljusröd rosé av den lokala druvsorten blauer wildbacher som vuxit i områdets typiska lerjord, lokalt kallad Opok. Druvorna kommer från skörden 2022 - jordbruket är sedan länge biodynamiskt med certifiering via Austria Bio Garantie.
Efter handskörd fick musten 10-12 timmars skalkontakt i pressen. Vinet jäste sedan spontant i tank med malolaktisk omvandling. Det har varken klarnats eller filtrerats. Vid buteljeringen tillsattes biodynamiskt rörsocker och biodynamisk jäst innan andra jäsning i flaska (till 2,5 bar, alltså ett ganska måttligt tryck eller vad italienarna kallar "frizzante"). Efter degorgering förslöts flaskorna med nya kronkapsyler.
Alkohol: 11,5 %
Stilla ljusrött av blauer wildbacher som vuxit i områdets typiska lerjord, lokalt kallad Opok. Druvorna kommer från skörden 2022. Jordbruket är biodynamiskt med certifiering via Austria Bio Garantie. Efter handskörd fick musten 10-12 timmars skalkontakt i pressen och jäste sedan spontant i tank, med full malolaktisk omvandling. Vinet har inte klarnats eller filtrerats, och fick en minimal dos svavel innan buteljering. Fjäderlätt och härligt uppfriskande - håller utan problem ett eller ett par dygn i öppen flaska.
Alkohol: 12 %