Beställningssortiment

Vin & Natur Sassara 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 3 juni 10:00
Artikelnummer 51719
Pris 783:-
launch Beställ från Systembolaget

Strax väster om Verona, på kullar av istidsmorän söder om Lago di Garda, hittar vi Vini Sassara. Det här är ett nyfött projekt från ett par odlare som har lång erfarenhet av biodynamisk odling och naturliga metoder – Alessia och Stefano Bertaiola. Med avstamp i Stefanos familjegård har de arbetat tillsammans med tio hektar vinmarker sedan 2007.

Området är sedan tidigare kanske mest bekant för vinerna Bardolino och Bianco di Custoza, men Alessia och Stefano drömde från början om att gå utanför normen och se vad deras druvor och terroir skulle kunna ge för slags uttryck med friare metoder. Under många år hette gården Monte dei Roari, men när de nyligen fick stilistiskt stöd av vår vän Danilo Marcucci valde de att byta namn till Sassara.

Vinerna bildar en förtjusande färgskala från gult via orange och rosa till ljusare rött. Inte minst spännande är deras orangea “Esotico” som är framställt av i stort sett alla druvsorter som odlas i trakten, ett jämnt tiotal, både gröna och blå. Det saftigt gula “Misià”, det mineraliska “Chiaretto Ciaro” och det lättare röda “Bardolino Goto” är lika charmerande de. Fattas bara en varm solig dag och ett skuggande parasoll. Nu kan våren och sommaren komma!


Misia 2020

Misia är ett saftigt gult av gröna druvsorter (garganega, trebbiano och friulano). Rankorna växer på kullar av kalkrik istidsmorän, och jordbruket bedrivs sedan länge med biodynamiska metoder.

Musten jäste med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) i 1000-liters glasfibertankar utan temperaturkontroll, med tre dagars skalmaceration. Efter pressning vilade vinet fem månader i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser. Alkoholen stannade på behagliga 10,5 % och förmågan att läska är således i topp!

Chiaretto Ciaro 2020

Chiaretto Ciaro är en lätt rosato av de blå druvsorterna corvina, rondinella och molinara. Rankorna växer på kullar av kalkrik istidsmorän, och jordbruket bedrivs sedan länge med biodynamiska metoder.

De hela druvklasarna pressades direkt, sedan startades jäsningen med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) i tankar om 10 hl. Därefter fick vinet vila fem månader i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser. Mineraliska toner från de kalkrika jordarna och blygsam alkohol ger en härligt läskande känsla!

Bardolino Goto 2020

Bardolino Goto är ett saftigt ljusrött av de blå druvsorterna corvina, rondinella och molinara. Rankorna växer på kullar av kalkrik istidsmorän, och jordbruket bedrivs sedan länge med biodynamiska metoder.

Musten jäste med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) i tankar om 10 hl utan temperaturkontroll, med sex dagars maceration. Efter pressning vilade vinet fem månader i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser.