Beställningssortiment

Vin & Natur Rött 4 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 16 november 10:00
Artikelnummer 70041
Pris 891:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan bjuder på tre röda åt det lättare hållet – alla tre framställda helt utan tillsatser. Den eleganta doldisdruvan pineau d’aunis får sällskap av mognande Alsace-pinot samt en lite fylligare blandning av grenache/syrah.


Adonis 2018 - La Grapperie (Loire)

Renaud Guettier odlar sex hektar i Jasnières och Coteaux du Loir. Hans marker är mestadels planterade med pineau d’aunis och chenin blanc. Renaud är ekologiskt certifierad och sköter det mesta själv och för hand. Han var dessutom den första odlaren i Coteaux du Loir att plöja sina vinmarker med häst. I källaren arbetar Renaud strikt utan tillsatser och litar på att lång élevage ska ge vinerna stabilitet och karaktär.

Pineau d'aunis förekommer i stort sett bara utmed Loir - ett biflöde till floden Loire och samtidigt den nordligaste delen av regionen Loire. Druvsorten är känd för sin sjungande syra åt lingonhållet och en lätt pepprig/kryddig karaktär med tydlig mineralsälta. "Adonis" kommer från marker med kiselrik lera och flinta. Efter skörd avstälkades druvorna och trycktes till försiktigt innan jäsningen startade av egen kraft i tank. Efter pressning fick vinet mogna ett år i äldre fat innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Det har en underbar precision i aromatiken och håller utan problem något dygn i öppen flaska.

Pinot Noir 'Sand' 2016 - Jean Ginglinger (Alsace)

Jean-François Ginglinger håller hus i byn Pfaffenheim i centrala Alsace. Här odlar han 6,5 hektar prima vinmark som inkluderar två grand cru-lägen – Steinert och Zinnkoepfle. Jordmånen runt byn domineras av oolitisk kalksten med marina fossil. 2015 började Jean-François använda sig av hästar för att plöja vingårdarna och hålla marken mjuk och syresatt, uppmuntra biologisk aktivitet i jorden, och locka vinrankorna att söka sig längre ner mot den kalkrika berggrunden. Jordbruket är ekologiskt och biodynamiskt certifierat.

Pinot Noir 'Sand' 2016 kommer från Ginglingers marker i Pfaffenheim, som har en komplex jordmån av gul kalksten och sandsten. Vinet jäste av egen kraft och fick mogna ett år i en gammal foudre. Inga tillsatser har använts på vägen till flaska. Det här är en pinot som vid fyra års ålder hunnit få fina mognadstoner. Dricks inom kort efter att flaskan öppnats och gärna i ett enda svep!

Zig Zag 2019 - Les Deux Terres (Ardèche)

Les Deux Terres är ett samarbete mellan Vincent Fargier och Manu Cunin. De bägge vännerna odlar vin på sammanlagt tretton hektar i den lilla byn Villeneuve-de-Berg, i hjärtat av Ardèche. Manu och Vincent träffades första gången 1997, men det var inte förrän 2009 de startade upp verksamheten. Vincent hade då fått ta över en del av vinmarken, där jordmånen är kalkblandad lera, från sin far som skulle gå i pension. Samtidigt hade Manu hittat en mark - som till stor del bestod av basalt - att hyra några kilometer bort.

Namnet ”Les Deux Terres” syftar alltså på mötet mellan vännernas två vingårdar. Sedan starten har man odlat enligt ekologiska principer och vinifierat helt utan tillsatser. Zig Zag är en mix av grenache och syrah, allt spontanjäst i tank utan några tillsatser på sin väg till flaska. Vinet har gott om pigg saftig frukt och krydda utan alkoholvärme. Dricks gärna svalt och smakar bäst samma dag som det öppnats, men håller också till nästa kväll.