Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 18 november 10:00 |
Artikelnummer | 72826 |
Pris | 1098:- |
Beställ från Systembolaget |
Catherine Hannoun har ett förflutet som filmproducent i Paris – bland annat producerade hon Jonathan Nossiters film Mondovino – men lämnade branschen 2005 för att flytta till Jura. Efter något års inledande praktik hos Emmanuel Houillon i Pupillin etablerade sig Catherine 2008 med en liten domän där hon från första början har arbetat biodynamiskt, med häst och för hand. Namnet fick hon från floden Loue som flyter förbi alldeles nedanför hennes gård i Port Lesney.
Catherines marker är planterade med savagnin och chardonnay, pinot noir och trousseau. Idag omfattar domänen 3,2 hektar och jordbruket har fått ekologisk certifiering. Druvorna resulterar i viner fulla av karaktär, livlighet och elegans. Till parollen ”inget tillsatt, inget borttaget” vill Catherine addera att hon gärna tillsätter mycket tålamod, omtanke och kärlek.
Chardonnay från norra delen av Jura (byarna Pupillin, Marnoz, Aiglepierre och Buffard). Efter direkt pressning av hela druvklasar jäste musten av egen kraft i ståltank och fick sedan mogna sjutton månader på jästfällningen, hälften av vinet i tank och hälften i använda fat. Buteljeringen gjordes i februari 2021 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.
Savagnin från ett sydöstläge i Arbois-Pupillin med jordmån av grå märgel. Efter omgående pressning av hela druvklasar jäste musten spontant i använda 600-liters fat (2/3) samt ståltank (1/3). Vinet fick sedan mogna sjutton månader på jästfällningen med upptoppning ("ouillé"). Efter assemblage i januari buteljerades vinet i september 2020 (andra tappningen) utan klarning, filtrering eller tillsatser. Här finns druvsortens distinkta syra och koncentration, en elegant ton av använda fat, samt intensiv känsla av mineral. Vinet håller utan problem några dygn i öppen flaska.
Lika delar trousseau och pinot noir från samtliga Catherines parceller i norra Jura: Marnoz, Aiglepierre, Molamboz (årgången gav en liten skörd pga vårfrost). Stockarnas ålder varierar mellan 56 år (Marnoz), 20-40 år (Aiglepierre) samt 36 år (Molamboz). Jäsningen startade av egen kraft i sluten ståltank med varvade lager avstjälkade druvor och hela klasar ("millefeuille/ gateau/ layer cake"). Sedan följde åtta dagars maceration "semi-carbonique" (dvs under naturligt bildad koldioxid). Efter pressning fick vinet mogna på tank innan det buteljerades i maj 2020 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks bäst samma kväll som det öppnats!