Beställningssortiment

Vin & Natur Rött 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 10 augusti 10:00
Artikelnummer 72629
Pris 840:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre rättframma röda från våra favoriter i Languedoc, Roussillon och Lazio. Inget du nödvändigtvis måste vänta på, utan bara att korka upp och njuta!


Comax Bucolix 2019 - Le Casot des Mailloles (Roussillon)

Den här legendariska domänen drogs igång av Alain Castex redan 1995. Vännen Jordi Perez tog över Le Casot des Mailloles som ensam ägare från och med årgång 2015. Han driver verket vidare i samma anda som och har utökat med granitdominerade vinmarker på höjderna i det inre av Roussillon, runt byn Tarerach. Jordis produktion uppgår nuförtiden till ungefär 12 000 flaskor årligen.

Comax Bucolix är framställt av syrah, plus en femtedel marsanne. Frukten kommer från granitjordar på 550-600 meters höjd omkring byn Tarerach. Jordbruket är ekologiskt med certifiering.

Efter handskörd jäste vinet av egen kraft med lika delar avstjälkade druvor, hela klasar och direkt pressning. Efter några månaders lagring i ståltank buteljerades vinet utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Tête à clacques 2018 - Mas Coutelou (Languedoc)

Jean-François ("Jeff") Coutelou är en samvetsgrann vinodlare och numera veteran som med tiden blivit något av en kultfigur. Han håller hus i byn Puimisson, strax norr om Béziers i mellersta Languedoc.

Arbetet i markerna har alltid gjorts med största respekt för miljön, och metoderna är certifierat ekologiska ända sedan 1987. För Jeff handlar det inte minst om att kvaliteten på resultatet blir högre och vinet i slutändan smakar så mycket bättre.

I källaren låter han druvorna jäsa spontant i tank och undviker att påverka vinerna i onödan under deras utveckling, varför de vanligen inte ser skymten av tillsatser. Den stil han går in för har fokus på den friska frukten.

Tête à clacques är en blandning av klassiska sydfranska druvsorter som grenache och cinsault, som vuxit i jordar av kalkblandad lera. I källaren jäste vinet spontant i betongtank och fick ett drygt halvårs lagring i olika tankar innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Rosso 2018 - Le Coste (Lazio)

På höjderna ovanför Lago di Bolsena ligger Le Coste di Gradoli. I den mestadels vulkaniska jordmånen odlar Clémentine Bouveron och Gianmarco Antonuzi en mångfald lokala druvsorter. Le Coste startade 2005 och arbetar idag med 22 parceller om totalt fjorton hektar.

Med praktisk erfarenhet hos förebilder som Schueller, Barral och Dard & Ribo är parets biodynamiska jordbruksmetoder nära nog permakultur, och dessutom ekocertifierade från och med årgång 2017. Alla viner från Le Coste framställs sedan länge helt utan tillsatser.

Rosso 2018 är en blandning av greghetto rosso (en lokal variant av sangiovese) samt ciliegiolo, colorino och vaiano. Stockarna är cirka 40 år gamla. Efter skörd avstjälkades druvorna och jäste spontant i tank med fortsatt lagring i använda 500-litersfat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.