Beställningssortiment

Vin & Natur Rietsch 5

Format 3 flaskor
Säljstart 20 november 10:00
Artikelnummer 73195
Pris 1122:-
launch Beställ från Systembolaget

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie som står för en hel del av arbetsinsatserna.

Trots den långa historien finns inget konservativt med tillvägagångssätten hos Rietsch, förutom möjligen lagringen i de stora faten som är tre generationer gamla. Jean-Pierre och kompani gör skalmacererade viner av gröna druvsorter och experimenterar med lagring i solera, och vid sidan av vinodlingen har familjen en ansenlig frukt- och grönsaksträdgård som de driver med permakultur och hängivenhet.

Den här lådan innehåller ett mineraldrivet vitt, ett lättare orange och ett saftigt rött från familjens vingårdar i Mittelbergheim.


Stein 2022 (Vin d'Alsace)

Stein är en riesling från familjens gamla rankor i lieu-dit Stein i Mittelbergheim. Vinmarken är ett söderläge i mjuk sluttning nedanför byn, med jord av kalkrik lera på berggrund av oolitisk kalksten. Jordbruket är ekologiskt certifierat sedan 2008.

De hela druvklasarna pressades direkt, sedan fick musten jäsa av egen kraft i tank med urlakning av en liten andel hela druvor. Vinet vilade åtta månader på sin jästfällning och buteljerades efter en lätt filtrering, utan tillsats av svavel. Rent och friskt, helt utan restsötma. Serveras vid 8-10 grader och håller utan problem tills nästa kväll i öppen flaska.

Alkohol: 12,5 %

Demoiselle 2022 (Vin d'Alsace)

Demoiselle är en gewurztraminer framställd med skalmaceration. Druvorna kommer från en lieu-dit (namngivet vingårdsläge) i grannbyn Heiligenstein, som passande nog heter Weinberg. Jordarna består av kalkrik lera och kalkrik sandsten. Odlingen är ekologiskt certifierad sedan 2008.

Vinet jäste spontant med en tredjedel direktpressad must och två tredjedelar hela druvklasar som fick macerera elva dygn innan de blandades med resten av musten. Efter pressning vilade vinet åtta månader på jästfällningen i ekliggare (foudre). Buteljeringen gjordes i april 2023 efter en lätt filtrering genom cellulosafilter, utan tillsats av svavel. Förutom druvsortens aromatiska drag har rödvinsmetoden gett färg, aromer och struktur åt det håll som ofta kallas “orangevin”. Serveras inte alltför kallt, gärna 12-14 grader.

Alkohol: 13 %

Pinot Noir 2022 (Vin d'Alsace)

Pinot noir från familjens vingårdar kring Mittelbergheim, med jordar av kalkrik lera. Alla odlingar är ekologiskt certifierade sedan 2008. Skörden gjordes relativt tidigt för att betona fräschören.

De hela druvklasarna placerades i öppen tank och fick jäsa spontant med tolv dygns maceration “semi-carbonique” - det vill säga under den koldioxid som bildas naturligt vid jäsningen. Efter pressning och sju månaders vila buteljerades vinet i april 2023 med en lätt filtrering genom cellulosa, utan tillsats av svavel. Valet av skördetillfälle och den varsamma urlakningen har resulterat i en lätt och fruktig pinot som gjord för att dricka ung. Serveras bäst sval, vid 14-15 grader.

Alkohol: 12 %