Beställningssortiment

Vin & Natur Octavin 4 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 14 mars 10:00
Artikelnummer 56257
Pris 1143:-
launch Beställ från Systembolaget

Det har varit ett fantastiskt gensvar på våra lådor från Alice Bouvot. Här kommer den fjärde!

För Alice Bouvot var det aldrig någon tvekan om att hon en gång skulle slå sig ned i Jura. Efter praktik i Bourgogne och Bordeaux var det dags för Alice att starta sin egen domän 2004. Tillsammans med dåvarande partnern Charles Dagand köpte hon sig en liten källare i staden Arbois och ett par hektar vinmark i trakten runtomkring. Efterhand skaffade hon sig fler parceller och kunde göra fler cuvéer.  Idag odlar hon 3,6 hektar och har dessutom dragit igång en livlig négociantverksamhet med inköpt frukt.

Négociantvinerna har berikat utbudet med en lekfull och färgstark mångfald: muscat från Roussillon och sylvaner från Alsace, molette från Bugey, gamay från Savoie, carignan från Ardèche och grenache från Ventoux! Samtliga viner från Alice är antingen ekologiskt certifierade, eller under omställning. Häromåret invigdes ett nytt rymligt och funktionellt vineri i västra utkanten av Arbois som ger bättre möjligheter att hantera den rika floran av cuvéer. Framtiden ser ljus ut!


Mus'cat 2020

Orange av muscat från Roussillon. Druvsorterna är både muscat d’alexandrie och muscat blanc à petit grains, från stockar med femtio års ålder. Frukten kommer från vännen Vincent Lafage, som odlar ekologiskt i Canet-en-Roussillon och Les Aspres. Jordarna där består av kalkrik lera på alluvial rullsten ("galets roulées").

De hela druvklasarna jäste spontant med femton dagars maceration i glasfibertank. Efter pressning vilade vinet nio månader på jästfällningen innan buteljering, utan föregående klarning eller filtrering. Inga tillsatser har använts längs med vägen från ranka till flaska. Det här är ett vin med uttrycksfull aromatik åt det apelsinblommiga hållet och en läcker skalbitterhet som påminner om pomerans. Alkoholen landade på behagliga elva procent.

La Cigogne 2020

Orange av gewurztraminer och pinot gris från Alsace. Frukten skördades av Alice hos vännen Marc Humbrecht som odlar ekologiskt i byn Pfaffenheim. Jäsningen skedde spontant med tio dygns skalmaceration i glasfibertank. Efter pressning vilade vinet nio månader på jästfällningen innan buteljering, utan föregående klarning eller filtrering. Inga tillsatser har använts längs med vägen från ranka till flaska. Efter en kortare luftning visar sig vinet lagom aromatiskt med ett lätt och angenämt grepp av tanniner. Alkoholen parkerade på tolv procent blankt.

Ganache 2020

Rött vin av grenache från södra Rhône. Frukten skördades av Alice och hennes team hos Claude Ughetto på Domaine l'Autentique i Ventoux. Området har en mager jordmån av kalksten och alluviala avlagringar, och jordbruket är ekologiskt med biodynamiska metoder.

De hela druvklasarna jäste spontant i tank under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique"). Urlakningen varade i tre veckor, med försiktig extraktion genom nedtryckning av skalhatten ("pigéage"). Efter pressning vilade vinet nio månader i använda fat innan buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatser. Det här är ett markant piggt och saftigt sydfranskt rött utan den vanliga tyngden hos grenache. Så landade också alkoholen på bara strax över tretton!