Beställningssortiment

Vin & Natur Octavin 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 12 april 10:00
Artikelnummer 51589
Pris 1278:-
launch Beställ från Systembolaget

Det var ett fantastiskt gensvar på vår första låda från Alice Bouvot, som gick åt på ett par timmar i januari och fick göra bejublat extranummer några veckor senare. Den gången handlade det om viner av inköpt frukt – i den nya lådan har vi fått med två av hennes mest centrala domänviner från fina lägen i Arbois.

För Alice Bouvot var det aldrig någon tvekan om att hon en gång skulle slå sig ned i Jura. Efter praktik i Bourgogne och Bordeaux var det äntligen dags att starta sin egen domän 2004. Tillsammans med dåvarande partnern Charles Dagand köpte hon sig en liten källare i staden Arbois och ett par hektar vinmark i trakten runtomkring. Efterhand skaffade hon sig fler parceller och kunde göra fler cuvéer.  Idag odlar hon 3,6 hektar, och har dessutom dragit igång en liten négociantverksamhet med inköpt frukt för att kunna överleva med de senaste årens ofta magra skördar.

Négociantvinerna har berikat utbudet med en lekfull och färgstark mångfald: muscat från Roussillon och sylvaner från Alsace, molette från Bugey, gamay från Savoie, carignan från Ardèche och grenache från Ventoux! Samtliga viner från Alice är antingen ekologiskt certifierade, eller under omställning. Häromåret invigdes ett nytt rymligt vineri i västra utkanten av Arbois som ger bättre möjligheter att hantera den rika floran av cuvéer. Framtiden ser ljus ut!


Dora Bella 2019

Poulsard från lieu-dits 'La Mailloche' och 'En Curon', strax väster och norr om Arbois. La Mailloche vänder sig åt sydöst - En Curon mestadels åt sydväst. Jordmånen består av kalkmärgel, kalksten och sand. Mer kalk i En Curon, och mer sand i La Mailloche. Jordbruket i Alice Bouvots egna marker är ekologiskt och biodynamiskt med dubbla certifieringar via Ecocert och Demeter.

I samband med skörden avstjälkades druvorna för hand på traditionellt vis ("au crible"). De hela bären fick sedan jäsa spontant i glasfibertank under ett täcke av koldioxid, med nio veckors skalmaceration helt utan aktiv extraktion ("infusion"). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dora Bella 2019 är en hyggligt strukturerad poulsard som gillar att få lufta sig en stund och dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.

Sly Vin 2019

Skalmacererad sylvaner från Alsace. Frukten kommer från Vins Edel Clauss, en liten ekologisk gård i Ergersheim. De handskördade druvklasarna jäste av egen kraft i sluten tank under ett täcke av koldioxid, med fjorton dagars skalmaceration innan pressning och därefter åtta månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och utan tillsatser. Sly Vin har en lättare orangevinskänsla med bra syra och dricks gärna samma kväll som flaskan öppnats.

Pamina 2018

Chardonnay från 40-åriga rankor i lieu-dit La Mailloche, strax väster om Arbois. Jordmånen är kalkmärgel från Jura-perioden, samt kalksten och sand. Jordbruket i Alice Bouvots egna marker är ekologiskt och biodynamiskt med dubbla certifieringar via Ecocert och Demeter. Efter varsam handskörd pressades de hela druvklasarna direkt. Jäsningen skedde spontant i äldre fat av olika storlekar, med ett år på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Det här är en seriöst koncentrerad och skönt balanserad chardonnay som utan problem kan sparas tills nästa kväll i öppen flaska.