Beställningssortiment

Vin & Natur No Control 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 22 mars 10:00
Artikelnummer 56101
Pris 1449:-
launch Beställ från Systembolaget

Vincent Marie älskar kraftfull rockmusik. Ta det som en ledtråd, både till den obändiga energin i hans viner och till de rockmusikaliskt inspirerade namnen på etiketterna. Det var 2003 som Vincent först provade naturliga viner utan tillsatser och insåg att det var precis vad han ville göra.

Hans domän No Control omfattar fem hektar i Puy-de-Dôme – ett säreget landskap som skapats av vulkanisk aktivitet. Det är också den röda tråden i vinernas smaker: den djupare mineralitet som uppstår i magmatiska jordarter som basalt.

I vinmarkerna arbetar Vincent med ekologiska och biodynamiska metoder sedan 2013. Han finner stor glädje i att arbeta marken med hjälp av häst, men undviker allt som gör jorden mer kompakt. Istället uppmuntrar han en rik växtlighet som kan ge organiskt material tillbaka till marken.

Förutom de traditionella insatserna mot svampangrepp – begränsat med svavel och koppar – så använder han olika infusioner och dekokter av örter. I det stora hela utgår han från Demeters riktlinjer och siktar på en certifiering med tiden.

Skörden görs för hand i små tråg som rymmer arton kilo frukt. De gröna druvorna pressas som hela klasar, varsamt och långsamt. De blå druvorna går direkt i jästanken i form av hela klasar för en spontan jäsning med urlakning som varar olika länge för de olika vinerna – från ungefärligen tolv dagar till tre veckor.

I vinmakningen används inga som helst tillsatser. Inga viner klarnas eller filtreras, och inget svavel tillsätts innan buteljering. Vincent säger själv att hans mål är att göra rena, friska, generösa viner med intensiv smakpotential och starkt uttryck för den plats där de växer.


Bain Marie (2020)

En ljusröd och samtidigt kraftfull mix av sauvignon från Alexandre Bain och gamay från Vincent Marie. All frukt är ekologiskt certifierad. Vinet gjordes hos Alexandre Bain i Loire, helt utan tillsatser.

La Coulée (2020/21)

Gamay och syrah från 80-åriga stockar samt en mindre del 10-årig syrah (planterad med massalt urval från de gamla rankorna). Österläge i sluttning på 380 meters höjd med jordmån grön lera med basalt på ytan. Marken är den enda som Vincent äger och inte arrenderar, och ligger honom därför extra varmt om hjärtat. Jordbruket är ekologiskt med biodynamiska metoder (Ecocert).

Hela oskadade druvklasar fick jäsa spontant i glasfibertank. Macerationen varade femton dygn, och under den tiden trycktes skalhatten ner en gång om dagen ('pigéage'). Efter att skalmassan pressats blandades det frirunna vinet med pressvinet innan det drogs om till medelstora fat (500-liters 'demi-muids') för arton månaders vila. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Rockaille Billy (2021)

Gamay från 50-åriga stockar i omgivningarna av Volvic. Sydöstäge på 500 meters höjd med jordmån av granitsand av eroderade magmatiska bergarter. Jordbruket är ekologiskt med biodynamiska metoder (Ecocert)

De hela druvklasarna jäste spontant i glasfibertank, delvis fottrampade för att skapa mer utrymme i karet. Andelen hela druvklasar fick alltså laka ur i musten, och skalhatten trycktes ner fyra gånger under urlakningen ('pigéage'). Efter pressning blandades det frirunna vinet med pressvinet och fick sedan mogna ett år, hälften i tank och resten i en 23 hl ekliggare från Alsace. Ingen klarning eller filtrering, inga tillsatser.