Beställningssortiment

Vin & Natur Loire 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 2 december 10:00
Artikelnummer 82826
Pris 957:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan bjuder på tre härliga röda från Anjou-Saumur. Två av dem har gamla favoriterna Sébastien Dervieux (”Babass”) och Jérôme Lambert som avsändare, medan det tredje vinet – förutom att smaka kalas – får bli vår introduktion till en spännande vinpersonlighet: Vincent Wallard. Alla tre vinerna är framställda helt utan tillsatser.


Le Zudefruit 2018 - Jérôme Lambert

Jérôme Lambert har hand om några få hektar i Rablay-sur-Layon, en liten by i södra Anjou. Förutom chenin blanc odlar Jérôme grolleau och cabernet franc på lättare sandjordar som ger finess och tidig drickbarhet, men även de här attraktivt parfymerade rödvinerna har en tydlig struktur och utvecklas positivt över tid. Alla Lamberts viner består enbart av druvor och ser alltså inga som helst tillsatser på sin väg till flaska. "Soufrer, n'est pas jouer", som hans motto lyder.

Le Zudefruit är ren grolleau från Rablay-sur-Layon i Anjou, och en mark som består av sand och silt (ett mellanting mellan sand och lera). Druvornas egna jäststammar såg till att jäsningen förlöpte utan problem, och efter pressning följde åtta månaders lagring i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Frisk syra och klarröd frukt är melodin här!

Tonton Rouge Cabernet Franc 2015 - Vincent Wallard

Vincent Wallard är en äventyrlig profil på den progressiva vinscenen. Han var med om att grunda Terroirs Wine Bar - en av de första vinbarerna i London med fokus på naturliga viner. Under perioden 2005 till 2011 bodde han i Argentina, och i mars 2011 gjorde han sina första viner av inköpta ekologiska druvor av malbec från Maipú i Mendoza.

Efterhand sökte sig Vincent vidare mot kalkrika marker på hög höjd i Gualtallary. De här vinerna görs i ett samarbete med kompanjonen Emile Hérédia och buteljeras under etiketten "Quatro Manos". Vid sidan av vinmakandet startade han 2013 upp en liten import av småskaliga hantverksviner från Chile och Argentina till Europa.

2015 flyttade Wallard hem till Frankrike och slog sig ner som négociant i byn Chouzé-sur-Loire. Här gör han vin av inköpt frukt från bönder som delar hans ideal, både i närområdet - Saumur och Chinon - samt lite längre bort. Druvsorterna han arbetar med är främst chenin blanc och cabernet franc, samt grolleau och gamay. Wallards viner är framställda helt utan tillsatser i stilar som är lika komplexa som drickvänliga.

Tonton Rouge 2015 är framställt av ekologisk cabernet franc från Le Puy-Notre-Dame, och buteljerat som Vin de France. Det här är den högsta delen av Saumur, som har en mager jordmån av lera och flinta på kalkstensgrund från Jura-perioden. Efter skörden avstjälkades druvorna för hand. De hela bären fick sedan jäsa spontant i tank (det var tre separata jäsningar, delvis “macération carbonique” - cirka 60/40). Efter pressning och assemblage fick vinet mogna sexton månader i äldre barriques (6-8 år gamla). Buteljeringen gjordes för hand via gravitation. Nu fem år från skörd har vinet hunnit skaffa sig en härlig utveckling och drickbarhet!

Roc Cab 2019 - Les Vignes de Babass

Sébastien Dervieux är en av pionjärerna för naturliga metoder i Loire. Allmänt känd under smeknamnet Babass startade han Domaine des Griottes år 2001 med sin kompis Patrick Desplats. Inspirerade av de legendariska gamla systrarna Hacquet gjorde de cuvéer som Caroline, Navine och Sauvageonne.

2011 valde vännerna att sära på sig och jobba vidare på var sitt håll. I samma veva skalade de ner från gemensamma tio hektar i Coteaux du Layon till sisådär tre - fyra hektar vardera. Babass har sin mark i kommunen Chanzeaux (4,14 hektar) och källaren i Beaulieu-sur-Layon. Där vinifierar han bara sin egenhändigt odlade frukt.

De fyra druvsorter som Babass arbetar med är chenin blanc, grolleau, gamay och cabernet franc. De allra flesta rankorna är planterade mellan 1955 och 1960 och står i en jord av lera, sandsten och schist. Inne i källaren råder en frihetlig uppväxt utan tukt och tillsatser. Den rebelliska andan håller i sig och vinerna har gärna namn som 'Groll’n’Roll' och 'Roc Cab'.

Roc Cab är ren cabernet franc från vinmarken utanför byn Chanzeaux, där rankorna växer i lerig schistjord. Vinet fick jäsa av egen kraft i tank, och buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Ungt och kaxigt rött som dricks bäst samma kväll som det öppnats.