Beställningssortiment

Vin & Natur Leo Dirringer 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 21 mars 10:00
Artikelnummer 56353
Pris 873:-
launch Beställ från Systembolaget

Alsace som vinområde befinner sig i en spännande fas av generationsskiften och allt fler yngre bönder som jobbar med naturliga metoder. Länge såg det ut som att klockan stod nästan stilla – i både positiv och negativ bemärkelse – medan den tickade framåt på andra håll. På senare tid har det dock börjat bubbla ordentligt bland pelargoner och korsvirkeshus.

Léo Dirringer är en ung vinbonde i Dambach-la-Ville som snyggt illustrerar den här tendensen. Léo är född 1992 och uppvuxen i vinodlarfamiljen Ruhlmann-Dirringer, en släktgård sedan fyra generationer. Gården omfattar fjorton hektar och disponerar en historisk källare från 1578. Markerna består dels av brantare lägen med hård granit och glimmerskiffer, dels av mjukare sluttningar med sediment, sand och rullsten.

När en ny generation ska ta över är det ofta bäst att börja i liten skala och finna sin egen väg. För Léo Dirringer inleddes den stigen med utbildning till vinmakare i Montpellier och därefter praktik hos Marie-Thérese Chappaz – en erfaren biodynamiker i Valais. Men det var mötet med en flaska osvavlad savagnin från Ganevat som gav honom modet att våga arbeta utan tillsatser.

Tillbaka på familjedomänen 2016 började Léo att ställa om hela jordbruket till ekologiskt. Hans första egna årgång med en handfull cuvéer i fri stil blev 2017. Sedan dess har han introducerat biodynamiska metoder i vinmarkerna, med start 2020. Nere i källarvalven gör Léo ännu sina viner sida vid sida med föräldrarnas, fast han tagit steget vidare och helt skippat svavlet.

Det här är viner med energi och drickglädje från en stigande stjärna!


Les Bulles 2021

Pétillant naturel av muscat blanc och muscat ottonel (70%) samt riesling. Buteljerad mot slutet av alkoholjäsningen utan filtrering. Flaskorna är degorgerade, det finns alltså ingen jästfällning kvar. Inga tillsatser har används i något steg av framställningen.

Métisse 2019

Orange av muscat, pinot noir och sylvaner. De två förstnämnda druvorna har fått macerera i musten av sylvaner som pressats direkt. Ett års lagring i större ekliggare ("foudre") innan buteljering utan klarning filtrering eller tillsatser.

Breitstein 'Pierres Larges' 2020

Rött vin av pinot noir och pinot gris. Druvorna kommer från lieu-dit Breitstein - en brant sluttning norr om Dambach-la-Ville med jordmån av granit. De hela druvklasarna jäste spontant med sju dygns maceration ("semi-carbonique") Efter pressning vilade vinet elva månader i mellanstora fat innan buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatser.