Beställningssortiment

Vin & Natur Le Mazel 1

Format 3 flaskor
Säljstart 27 november 10:00
Artikelnummer 73534
Pris 897:-
launch Beställ från Systembolaget

I utkanten av byn Valvignères bor syskonen Gérald och Jocelyne Oustric. Egendomen Le Mazel skapades 1919 av syskonens farfar som ett blandat jordbruk och utvidgades med tiden. Gérald kom med i sin far Paulous verksamhet 1982. Fram till slutet av 1990-talet hade i stort sett alla druvor sålts till kooperativet i byn – där fadern var en av grundarna – men från 1997 satsade man på att börja göra eget vin av högre kvalitet. Inspirationen kom från föregångare som Jacques Néauport och Marcel Lapierre i Beaujolais. Sedan tjugofem år odlar syskonen ekologiskt, med certifiering sedan 2002. Domaine Le Mazel består i dag av 25 hektar, varav nitton är planterade med vinrankor. Det mesta används till de egna vinerna, och en mindre andel säljs till goda vänner. Med tiden har de hjälpt flera yngre vinmakare i trakten – bland andra Andréa Calek, Sylvain Bock och Anders Frederik Steen – genom att hyra ut eller avyttra mark och sälja frukt till dem i början av deras karriärer.

Le Mazel odlar en handfull druvsorter som är typiska för området: syrah, grenache, cinsault och carignan för de röda vinerna – grenache blanc, viognier, sauvignon och chardonnay för de vita. Rankorna växer i relativt branta sydöstlägen med jordar av sandig, kalkrik blå märgel. Alla druvor handskördas i små kassetter och får jäsa spontant – gröna sorter med direkt pressning, och de blå sorterna med hela klasar och ’macération carbonique’. Gårdens viner växer alla upp i tank (antingen betong eller rostfritt med temperaturkontroll) och all omdragning sker med hjälp av gravitation, alltså utan pumpning. Le Mazels viner är fruktdrivna med stor fräschör och inte sällan ett naturligt pirr. Hela gårdens produktion görs kompromisslöst utan tillsatser av främmande ämnen, såväl i vinifiering som vid flaskning.


Cuvée Les Lèches 2022

Vitt vin av sauvignon blanc och grenache blanc - lika delar - samt en liten andel viognier. Rankorna planterades 2016 och står i backen precis ovanför vineriet. Läget kallas 'Les Lèches' och vänder sig åt sydöst med en sandig jord av kalkrik märgel.

Efter relativt tidig handskörd pressades de hela klasarna direkt. Vinet jäste spontant i tank med ett halvårs vila på jästfällningen. Buteljerat i april 2023 utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Les Leches är friskt och direkt i uttrycket. Sauvignon-aromatiken upplevs behagligt nedtonad för att ge plats åt läskande mineral och brödiga, matiga toner från jästfällningen. Procenten är ungefär lika låg som drickbarheten är hög. Håller tills nästa kväll i öppen flaska!

Alkohol: 12 %

MazelRoz 2022

MazelRoz är en ljus rosé av syrah, grenache och carignan. Druvorna kommer från Le Mazels odlingar i Valvignières, som alla ligger i sydöstsluttningar med sandig kalkrik märgel.

Efter handskörd pressades de hela klasarna direkt. Vinet jäste spontant i tank med ett halvårs vila på jästfällningen. Buteljerat i april 2023 utan klarning, filtrering eller tillsatser.

I glaset är MazelRoz närapå lökskalsfärgat, med ren och frisk syra samt en subtil fruktighet i ljusa toner som ger ordentligt spelrum för mineral. Slutar torrt och läskande i väntan på nästa klunk. Håller tills nästa kväll i öppen flaska!

Alkohol: 12 %

Cuvée Larmande 2022

Larmande är ren syrah från Le Mazels odlingar, belägna i sydöstsluttningar med sandig kalkrik märgel.

De hela druvklasarna fick jäsa spontant i betongtank med 'macération carbonique' och två veckors skalkontakt. Efter pressning jäste vinet ut och vilade åtta månader i tank. Buteljeringen gjordes i maj 2022 utan klarning eller filtrering.

Larmande ger ett starkt och direkt uttryck för syrah, med mängder av områdets svarta oliver i aromatiken. Den varma årgången gav paradoxalt nog viner med härlig fräschör och utan tyngd eller värme i smaken. Dricks bäst samma dag som flaskan öppnats!

Alkohol: 12,5 %