Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 23 maj 10:00 |
Artikelnummer | 56917 |
Pris | 978:- |
Beställ från Systembolaget |
På höjderna ovanför Lago di Bolsena ligger Le Coste di Gradoli. I den mestadels vulkaniska jordmånen odlar Clémentine Bouveron och Gianmarco Antonuzzi en mångfald lokala druvsorter. Le Coste startade 2005 och arbetar idag med drygt tjugo parceller om totalt fjorton hektar.
Med praktiska erfarenheter från förebilder som Didier Barral, Bruno Schueller och Dard & Ribo är parets biodynamiska jordbruksmetoder nära nog permakultur, och dessutom ekocertifierade från och med årgång 2017. Alla viner från Le Coste framställs sedan länge helt utan tillsatser.
Bianco är ett skalmacererat ("orange") vin av mestadels procanico samt en knapp tredjedel malvasia, roscetto, pedino, romanesco och ansonica. Druvorna jäste spontant med drygt två veckors maceration i öppna ståndare av fransk ek. Efter pressning jäste vinet klart och vilade ett år på jästfällningen i ekliggare ("botti") om 10 och 20 hl. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och till sist vilade vinet ett halvår i flaska innan försäljning.
"BIANCO 2020 fully reflects the vintage: it made a shorter maceration, precisely to best express a more graceful aromatic part, resulting ready at once and easy to drink, while still maintaining a good freshness and a good structure. It was accomplished from the new vineyard of “Vigna Grande” and still partly from the old vineyards, with a prevalence of procanico grapes completed for about 30% by malvasia di candia and toscana, vermentino, roscetto, pedino, romanesco and ansonica. After de-stemming, the grapes fermented and macerated for about 10 days in French oak truncated cone vats; after pressing, the wine ends fermenting and ages for about a year in 10/20 hl oak barrels, and then rests for further 6 months in bottle before being marketed."
Rosso är en blandning av greghetto rosso - en lokal mutation av sangiovese - till 95 % , samt resten ciliegiolo, cannaiolo och vaiano samplanterade. Stockarna är cirka 40 år gamla. Efter skörd avstjälkades druvorna och jäste spontant i tank med tre veckors maceration. Efter pressning mognade vinet ett år i liggare (10-20 hl) av kastanje och ek. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
"ROSSO 2020, is obtained with about 95% Sangiovese grapes, and 5% of Ciliegiolo, Cannaiolo and Vaiano, planted together as per tradition. After de-stemming, all the grapes ferment in contact with their skins for about three weeks, with some crushing or pumping over. At the end of fermentation, after pressing, the wine matures in 10/20 hl chestnut and oak barrels for about 1 year, and then finishes refining for further 6 months in bottle before being marketed."
Rosso di Gaetano är en mix av hälften greghetto rosso - en lokal mutation av sangiovese - och resten syrah och merlot. Den avstjälkade frukten jäste spontant i tank med tre veckors maceration. Efter pressning fick vinet utvecklas sex månader i ståltank. Ingen klarning eller filtrering och inga som helst tillsatser.
"ROSSO DI GAETANO 2021: is obtained with organic grapes partly purchased in Bomarzo and Pitigliano, 50% Sangiovese, 50% between Sirah and Merlot. After destemming, the grapes undergo a maceration of about 3 weeks with the skins, the wine then is refined for 6 further months in steel vats. Thanks to the vintage, in this case also the wine has an excellent structure and freshness, a clear and distinct fruit, which evolves with good intensity at the end."