Beställningssortiment

Lys-rød N°32 – Strohmeier – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 18 maj 10:00
Artikelnummer 56965
Pris 325:-
launch Beställ från Systembolaget

I västra Steiermark lever och verkar Franz Strohmeier. Vinmarken i byn Lestein är dokumenterad sedan 1400-talet, och familjegården har en bakgrund med blandat jordbruk och djurhållning. Franz och Christine (som nyligen separerat) träffades i slutet av 1980-talet på vinuniversitetet i Klosterneuburg, och har sedan ett par decennier med biodynamisk filosofi återknutit till ett äldre polykulturellt förhållningssätt där allt levande uppmuntras att befinna sig i symbios.

Området runt staden Stainz – sydväst om regionhuvudstaden Graz – har sin alldeles egna druvsort: blauer wildbacher. Av den har bönderna sedan långa tider gjort ett rosa vin vid namn ”Schilcher”. Hantverket är erkänt svårt att bemästra, eftersom syran i blauer wildbacher lätt kan bli obalanserat hög. Strohmeier har lagt stor möda på att göra sitt allra bästa med Schilcher och betraktar stilen som en viktig del av den regionala identiteten (Weststeiermark kallas ofta Schilcherland). De här rosa eller kanske snarare ljusröda vinerna görs både som stilla och mousserande.

Om vi ska sammanfatta Strohmeiers viner i bara tre ord, så får det bli: druvor, kärlek och tid!


Lys-rød N°32 (2021)

Stilla ljusrött av blauer wildbacher som vuxit i områdets typiska lerjord, lokalt kallad Opok. Druvorna kommer från skörden 2021. Jordbruket är biodynamiskt med certifiering via Austria Bio Garantie. Efter handskörd fick musten 10-12 timmars skalkontakt i pressen och jäste sedan spontant i tank, med full malolaktisk omvandling. Vinet har inte klarnats eller filtrerats, och fick en minimal dos svavel innan buteljering. Fjäderlätt och härligt uppfriskande - håller utan problem ett eller ett par dygn i öppen flaska.